fbpx

Budgetskema

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "lanpenge"

Et godt budget kan gøre en kæmpe forskel i forhold til privatøkonomi, men mange føler, at det er både vanskeligt og tidskrævende at lægge et budget. Vi vil gerne hjælpe dig med at skabe et overblik over dit månedlige budget, og derfor stiller vi vores budgetskema til din rådighed. Du kan læse mere om budgetskemaet herunder.

Oversigt over poster i budgettet

Lav nemt dit eget budgetskemaI forbindelse med dit budgetskema, skal du kende nogle forskellige oplysninger om din privatøkonomi. Du kan vælge at være super præcis i forhold til disse beløb, men du kan også bruge skemaet til at skabe et overordnet overblik, hvis du blot bruger cirka beløb. Du bør dog huske på, at det kun er en fordel, hvis dit buget er så præcist som muligt.

Indtægter

I forhold til dit budget skal du først og fremmeste kende dine indtægter. Her skal du bruge din nettoløn, hvilket vil sige din indkomst efter skat. Denne oplysning kan du normalt finde på dine lønsedler, men du skal selvfølge huske at tage højder for ting som periodevis overarbejde og lignende.

Det er desuden også vigtigt, at du husker at medregne andre udgifter som børnepenge, renteindtægter, boligstøtte og lignende.

Faste udgifter

Dine faste udgifter er det næste punkt i budgetskemaet, og det kan være en længere post, hvor du skal huske at medregne mange forskellige udgifter. Hvis du har en budgetkonto, har du almindeligvis samlet alle dine faste udgifter her, og det er vigtigt, at du får medregnet dem alle.

Faste udgifter inkluderer blandt andet husleje, vand, el, varme, forsikringer, telefonabonnementer, licens og lignende. Her skal du desuden være opmærksom på, at det ikke er alle faste udgifter, som betales månedligt. Faste udgifter kan også blive betalt årligt eller kvartalsvis, og disse beløb skal også medregnes.

Opsparing

De fleste bør generelt indregne et beløb til opsparing i deres budget – her kan du beregn din opsparing. Her er det generelt en god idé at skelne mellem to typer opsparing.

Den første type af opsparing er til uforudsete udgifter. Du skal være forberedt på, at der kan komme store og pludselige udgifter som for eksempel bilreparationer og tandlægeregninger, så her er en opsparing en god idé.

Den anden type af opsparing er til fornøjelser som for eksempel ferier og lignende. Gode oplevelser kan nemt koste mange penge, så husk at spar op.

Rådighedsbeløb

Planlæg dit budget med vores skemaNår du har styr på faste udgifter og opsparing, står du tilbage med et rådighedsbeløb. Dette beløb kan du bruge til indkøb, fornøjelser og diverse, og du bør almindeligvis forvente, at rådighedsbeløbet fordeler sig som følgende:

  • Husholdningsudgifter 40-50 %
  • Beklædning og pleje 20-30 %
  • Fornøjelser 10-20 %
  • Gaver 5-10 %
  • Diverse omkostninger 10-15 %

Her skal du huske på at påtænke dine egne præferencer, og du skal måske påregne større beløb, hvis du for eksempel kun køber økologisk mad, eller hvis du går meget op i tøj og mode. Dette er meget individuelt, så husk at overveje, om der er poster, hvor du bruger ekstra penge.

Gode råd til dit budget

Det behøver ikke at være svært at lægge et budget, og i mange tilfælde vil du blive positivt overrasket over dit rådighedsbeløb. Budgettet kan hjælpe dig med at få mere værdi for dine penge, og det kan også være en stor hjælp, hvis du for eksempel ønsker at spare op til noget specielt.

I forhold til dit budget er det en god idé at være så præcis som muligt. Samtidig bør du dog også være forsigtig i forhold til at blive for optimistisk med dit forbrug. Det er altid bedre at afsætte et for stort beløb til en bestemt post, så du har penge til overs i sidste ende. Kort sagt – hvis du er i tvivl, bør du afsætte lidt ekstra penge til en post, så du ikke mangler penge i dit budget.