fbpx

Lån til nybyggeri

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "lanpenge"

Nybyggeri – dét at opføre nyt byggeri – er et stort og omkostningstungt projekt. Derfor er det nødvendigt at gøre sig nogle økonomiske overvejelser. I første omgang bør man finde ud af, hvor mange penge man kan smide i byggeprojektet. Der er jo ingen grund til at indlede et byggeprojekt, som man ikke kan gøre færdigt. Dét undgår du ved at lægge et budget.

Om man har sparet op i mange år eller ej, så bliver man formentlig nødt til at optage et eller flere lån. Der skal nemlig ofte mange millioner til for at gøre en boligdrøm til virkelighed. Det er heldigvis ret nemt og billigt at låne penge til et nybyggeri. Det kommer vi nærmere ind på i guiden.

Det koster et nybyggeri

Penge til nyt husDet kan koste alt fra få hundrede tusinde til mange millioner kroner afhængig af beliggenhed, størrelse, energiklasse og meget mere.

En god tommelfingerregel går på, at et hus koster omkring 12-15.000 kroner pr. kvadratmeter. Med udgangspunkt i denne tommelfingerregel vil et hus på 120 kvadratmeter koste omkring 1.600.000 kroner at få bygget. Det stemmer meget godt overens med virkeligheden – i hvert fald i de fleste boligområder. Dog skal der selvfølgelig også sættes penge af til grunden. Netop grunden kan faktisk vælte budgettet, ifald man vil etablere et hus i et eftertragtet område.

Om du skal bygge dit første hus, eller om du allerede har stor erfaring med nybyggeri, så bør du lægge penge til side til uforudsete udgifter. En økonomisk buffer er simpelthen en nødvendighed, når man bygger nyt. Du bør i hvert fald have omkring 10-15 % ekstra til uforudsete udgifter.

Blandt de mest almindelige udgiftsposter i forbindelse med et nybyggeri kan der nævnes byggemodning, entreprise, materialeudgifter, finansieringsomkostninger og øvrige omkostninger. Det er en kendsgerning, at mange nybyggere glemmer at medregne alt dette. Det er en fatal fejl, da man ikke kan bruge et budget til noget, hvis man ikke medregner alt. Få evt. professionel hjælp til dette.

Find og anvend en låneberegner

Hvad kan jeg købe / bygge bolig for?

Det spørgsmål stiller stort set alle nybyggere og boligkøbere til deres bankrådgiver, hvilket egentlig ikke er så mærkeligt. Man skal jo gerne vide, hvor meget man har at gøre godt med. For et hurtigt og mere eller mindre nøjagtigt svar på dette spørgsmål kan man bruge en låneberegner. Den typiske låneberegner tager udgangspunkt i følgende faktorer: husstandens indkomst, gældog egen opsparing. Jo højere indkomst, jo lavere gæld og jo større opsparing, desto mere kan man købe og bygge bolig for.

En låneberegner giver dig kun et vejledende svar på dit spørgsmål, hvorfor du under alle omstændigheder skal tage kontakt til banken og / eller en låneudbyder. Det er ikke desto mindre rart at vide, om man kan forvente at låne 1.500.000 eller 3.000.000 kroner. Det får man hurtigst svar på ved at gøre brug af en låneberegner.

Finansiering af nybyggeri

Et nybyggeri kan finansieres på mange forskellige måder. Det er dog mest normalt, at man strikker det således sammen:

  • Realkreditlån: 80 %
  • Banklån: 15 %
  • Egenbetaling: 5 %

Udbetalingen udgør normalt omkring 5 % af købssummen. Det svarer til 150.000 kroner, hvis det koster 3.000.000 kroner at bygge huset. Disse penge skal du altså skrabe sammen på den ene eller anden måde.

Egenbetalingen kan finansieres gennem et lån eller en opsparing. Har du ingen opsparing, kan du låne pengene online. Du har sågar mulighed for at udskifte banklånet på 15 % med et online lån. Det er ikke nødvendigvis billigere, men muligheden er der.

Realkreditlånet er uden tvivl det billigste lån, men du kan desværre kun låne 80 % af købssummen gennem et realkreditinstitut. De resterende 20 % skal altså komme fra egen lomme og / eller et lån. 20 % er procentvis ikke så meget, men det er det til gengæld i kroner og ører.

Lån til udbetalingen

Skal du gøre dig forhåbninger om at blive godkendt til et realkreditlån og evt. et banklån, så skal du kunne lægge en egenbetaling på 5 % af beløbet. Hvor disse penge skal komme fra er op til dig. Du bør indledningsvis undersøge, hvor mange penge du selv kan smide i puljen. Således finder du ud af, hvor meget du mangler og kan dermed lettere vurdere, hvilken lånemulighed der er mest fordelagtig.

Der er rig mulighed for at låne til udbetalingen på nettet. Du kan nemlig låne fra 1.000 og op til 400.000 kroner, hvilket bør være rigeligt til at dække din egenbetaling, medmindre du skal købe et meget dyrt liebhaverhus. Du vil som udgangspunkt ikke blive bedt om at redegøre for, hvad du skal bruge lånet til, hvis du låner online. De digitale låneudbydere vil dog gerne være sikre på, at du kan tilbagebetale lånet, hvorfor de stiller visse krav til din indtægt og øvrige økonomi. En fast indtægt er typisk et ufravigeligt krav for at blive godkendt online.

For at komme i betragtning til et online lån er det afgørende, at du ikke er registreret som dårlig betaleri nogle af landets store registre. Der er nemlig stort set ingen låneudbydere, som ønsker at udlåne penge til personer med eksisterende gæld. RKI og Debitor Registret kan være store hindringer i den anledning. Forsøg så vidt muligt at komme ud af registrene, hvis du vil optage et nyt lån.

Tag en køberrådgiver med på råd

Om du skal købe dit første, andet eller tredje hus, så gør du klogt i at tage en køberrådgiver med på råd. Der er nemlig altid nogle ting, som man ikke tænker over, og netop i den anledning er en køberrådgiver guld værd. Denne fagkyndige person vil nemlig kunne guide dig til en tryg handel. Det er alfa og omega, at du har din egen personlige rådgiver, som udelukkende varetager dine interesser. Dette kan lade sig gøre med en køberrådgiver.

Hvad angår et nybyggeri vil en køberrådgiver kunne gøre dig klogere på de juridiske og praktiske ting ved at bygge nyt hus. Rådgiveren vil tilmed kunne hjælpe dig med at finde en passende grund til dit drømmehus. Du kan med fordel indhente tilbud fra nogle af de lokale køberrådgivere for at finde den bedste og billigste rådgiver. Dog bør man naturligvis vægte kvalitet og ekspertise over pris.

Dét koster professionel rådgivning – og sådan finansieres det

De fleste ejendomsmæglerfirmaer tilbyder forskellige pakkeløsninger, da ingen mennesker eller boliger er ens. Derfor vil prisen helt naturligt variere fra pakke til pakke og fra område til område. Du skal som udgangspunkt forvente at sætte 10-15.000 kroner af til køberrådgivning, hvis du vil have kompetent og brugbar rådgivning. Det er mange penge, men skal du købe / bygge bolig for flere millioner, så er det alligevel et ret beskedent beløb.

Beskedent beløb eller ej, så skal pengene selvfølgelig komme et sted fra. De kan for eksempel komme fra et online lån i form af et forbrugslån eller måske et kviklån. Når det ikke drejer sig om flere penge, vil der typisk være en del lånemuligheder.

Hold styr på din økonomi i forbindelse med dit byggeprojekt

Lån penge til nybyggeriLangt de fleste nybyggere optager flere forskellige lån, når de skal bygge nyt. Det er meget normalt at optage både realkreditlån og banklån samt evt. et forbrugslån til egenbetalingen. Med tre nye lån kan man hurtigt miste overblikket, hvis man ikke holder tungen lige i munden. Netop overbliker nøgleordet, når det handler om at skabe og bevare en sund privatøkonomi. Derfor opfordrer vi dig til at rådføre dig med din bankrådgiver, så du kan blive klogere på, hvad de nye lån kommer til at betyde for din økonomi fremadrettet.

I dette tilfælde er det vigtigt, at du begynder at afdrage på forbrugslånet og banklånet så hurtigt som muligt, idet disse lån formentlig er betydeligt dyrere end realkreditlånet. Ergo bør du få disse lån ud af verden som de første. Du kan med god grund anmode om et lån med afdragsfrihed, så du kan skabe lidt luft i økonomien. Det er især fordelagtigt at optage et afdragsfrit realkreditlån, da du dermed får mulighed for at afdrage så meget på dit banklån og forbrugslån som muligt.

Én ting er rækkefølgen – én anden er punktligheden. Med punktlighed mener vi naturligvis, at det er vigtigt, at du betaler dine afdrag til tiden. Dette bør ikke være en større udfordring, da man i dag har mulighed for at benytte sig af betalingsservice, altså automatisk betaling af regninger m.v. Du bør endnu en gang hive fat i din bankrådgiver, hvis du ikke har erfaring med at bruge betalingsservice. Det er et helt unikt værktøj, hvis man skal have hverdagen til at hænge sammen økonomisk.

Uanset om du finansierer dit nybyggeri på den ene eller anden måde, er du nødt til at lægge et nyt privatbudget. Din økonomi kommer nemlig til at ændre sig drastisk, når du bliver husejer. Du får lige pludselig en masse nye udgiftsposter i form af ejendomsskatter, grundskyld, husforsikring, renovation, vedligeholdelse og meget mere. Disse udgifter vil typisk udgøre et stort samlet beløb, hvorfor det er afgørende, at du sætter tilstrækkeligt mange penge af. Benyt dig evt. af en budgetskabelon, hvis du ikke allerede har en liggende på din computer. Husk desuden at det ikke er nok at lægge et budget – det skal også overholdes.

Husk alt ovenstående i forbindelse med dit kommende nybyggeri – så skal det nok gå godt.