fbpx

Lån til kolonihave

En kolonihave er pr. definition en lille have anlagt på et større område med lignende haver– typisk med et lille hus på. Disse haver er typisk placeret i udkanten af små og mellemstore byer. Det anslås, at der findes omkring 60-70.000 kolonihaver på dansk jord. Det tal stiger år for år i takt med, at danskerne får øjnene op for, hvilke fordele der er ved at eje et kolonihavehus.

Drømmer du også om at eje en kolonihave, men kniber det med finanserne? I så fald kan du overveje at optage et lån. I denne guide skal det netop handle om køb og finansiering af kolonihaver. Følg guiden – så kan du snart gøre din drøm om et kolonihavehus til virkelighed.

Hvad koster en kolonihave?

Lån penge til kolonihaveEn kolonihave kan svinge meget i pris – helt ligesom det gør sig gældende for andre ejendomme og biler for den sags skyld.

Prisen afhænger bl.a. af størrelse, stand, beliggenhed og meget mere. En hurtig søgning viser, at en kolonihave kan koste alt fra 25.000 til 3.500.000 kroner. Dette er blot med til at understrege, at det er umuligt at komme med et konkret svar på, hvad en kolonihave koster.

Selvom det er nyttigt at vide, hvad en kolonihave koster, så er det mindst lige så vigtigt at vide, hvad du har råd til. Det hjælper jo ikke noget at kigge på kolonihaver til adskillige millioner, hvis man har under en million til rådighed. Derfor opfordrer vi dig til at få styr på budgettet, inden du kommer for godt i gang med at udforske områdets kolonihaver.

Foruden prisen for selve kolonihaven kan det være klogt at sætte lidt penge af til renovering og vedligeholdelse. Dette skal du selvfølgelig medregne i dit budget, så der ikke opstår uønskede overraskelser. Man kan gardere sig mod de fleste økonomiske udfordringer ved at lægge og følge et budget.

Er en kolonihave en god investering?

En kolonihave kan være, men er ikke nødvendigvis en god investering.

Der kan være en vis fidus i at købe en ældre kolonihave for at sætte den i stand og sidenhen sælge med fortjeneste. Denne fidus fungerer dog kun, hvis haven ikke er en del af en forening, som er medlem af Kolonihaveforbundet. Kolonihaveforbundet har nemlig sat en øvre grænse for, hvad et kolonihavehus må koste. Med andre ord er der grænser for, hvor stort et afkast man kan lave ved at investere i kolonihaver. Skal du lave en god investering, skal du gå efter en kolonihave i en forening, som ikke er medlem af omtalte forbund.

Husk at sætte dig ind i alle de praktiske og juridiske ting, hvis du ønsker at prøve kræfter med denne investeringstype. Der er nemlig en del faldgruber.

Lån til kolonihave – hvilke muligheder er der?

Der findes et utal af måder, hvorpå man kan finansiere købet af en kolonihave. Desværre er det ofte ret dyrt at låne penge til kolonihaver.

Som kommende køber af en kolonihave skal du være opmærksom på, at du ikke kan finansiere købet med et realkreditlån. Det er nemlig kun muligt at låne op til 75-80 % af ejendommens værdi, hvis der er tale om fast ejendom såsom et hus eller sommerhus. Et kolonihavehus betragtes ikke som fast ejendom, hvorfor optagelse af realkreditlån ikke er muligt i dette tilfælde. Det er en skam, idet det er den billigste lånemulighed. Til gengæld er der mulighed for at optage et almindeligt huslån – du skal dog være indstillet på at stille pant i dit kolonihavehus.

Skal du låne penge i banken, må du forvente, at renten svinger mellem 4 og 6 % – hvis ikke højere. Det er en fornuftig rente, selvom renteniveauet selvfølgelig er højt sammenlignet med et realkreditlån. Det er gudskelov ikke et must at låne penge i banken. Et online lån kan også være en mulighed. Denne mulighed vil vi komme nærmere ind på i næste afsnit.

Overvej et forbrugslån

De fleste banker reklamerer med billige boliglån, men de er ikke altid så flittige til at fortælle, hvor mange krav de stiller. Som låntager skal du typisk indfri en lang række krav mht. din økonomi og indtægt. Af følgende grund kan det være svært at blive godkendt til et lån, hvorfor mange vælger at prøve lykken på nettet. Dét er i og for sig meget fornuftigt, da det er betydeligt lettere at låne penge på nettet, for eksempel med et forbrugslån.

Hvor mange penge kan man låne med et forbrugslån? I skrivende stund kan du låne op til 400.000 kroner. Spørgsmålet er så bare, om det beløb er tilstrækkeligt? Du kan evt. lade din opsparing spæde til, hvis et lån på 400.000 kroner ikke er nok. Bank Norwegian og Santander er nogle af de få låneudbydere, som tilbyder forbrugslån i den størrelsesorden. Du kan evt. indhente et tilbud fra hver af de to udbydere for efterfølgende at vælge det billigste af slagsen. Du kan også kontakte nogle af de mange andre udbydere, hvis du ikke har brug for at låne så mange penge.

Det er ingen hemmelighed, at et forbrugslån ikke er den billigste lånemulighed på markedet, men det er typisk en nem og hurtig måde at låne penge på. Der stilles nemlig kun meget få – og yderst lempelige – krav til låntagerne. Typisk skal du blot godkende, at du har en fast indkomst, ikke har eksisterende gæld og har mulighed for at indfri gælden inden for xx år.

Lån til en eventuel renovering

Få råd til et kolonihavehusLigger du inde med en større opsparing, som kan dække købet af det ønskede kolonihavehus, så bør du selvfølgelig benytte dig af den. Du kan sidenhen låne penge til en større eller mindre renovering, hvis det bliver nødvendigt. Det kan for eksempel være, at huset trænger til nye vinduer, eller selve haven skal have en kærlig hånd. Skal der blot foretages en mindre renovering, kan et kviklån være et fint alternativ til det klassiske forbrugslån.

Er du husejer, er du måske så heldig at kunne låne i husets friværdi. Det er i hvert fald en mulighed, du bør undersøge, da det er en gunstig måde at låne penge på. Generelt er det en god idé at undersøge flere muligheder, inden man træffer et valg. Det er trods alt din økonomi, det handler om.