fbpx

Lån til husbåd

Står en husbåd på din ønskeliste, så er det måske på tide, at du indfrier det ønske.

Der er al mulig god grund til at investere i en husbåd, mens man har tiden og overskuddet til at passe den. Den eneste mulige udfordring kan være økonomien, da det kræver en vis sum penge at investere i en husbåd. Dét er der heldigvis råd for.

En husbåd kaldes også for en flydende bolig, idet man i princippet kan bruge en husbåd som fast bolig. De fleste bruger blot husbåden som et alternativt sommerhus. Om du vil bruge din kommende husbåd på den ene eller anden måde er helt og aldeles op til dig. I denne guide vil du få hjælp til den økonomiske del, som trods alt spiller en afgørende rolle.

Der er mange fordele ved en husbåd

Lån penge til en husbådDer er mange fordele ved en husbåd sammenlignet med en alm. båd og et hus for den sags skyld. Den traditionelle husbåd er først og fremmest designet til beboelse – i modsætning til en alm. båd. Du kan tilmed glæde dig over, at husbåden er betydeligt lettere at vedligeholde.

En husbåd kan bruges til beboelse, men egner sig også til andre formål.

Livet i en husbåd er tilegnet dig, som ikke skræmmes ved tanken om at komme tæt på dine nærmeste. Foruden at komme hinanden ved skal man bemærke, at man slipper for kedelige dagligdagspligter som havearbejde, snerydning, rensning af tagrender, pleje af buske og træer osv. Ergo får du mere tid til at være sammen med din familie og nyde livet.

Lyder det som et liv for dig? Så gå på jagt efter din drømmebåd på nettet.

Hvad koster en husbåd?

En husbåd er – desværre – ingen billig investering.

En nyere undersøgelse viser, at en husbåd koster omkring 20.000 kroner pr. kvadratmeter. Det svarer til, at en husbåd på 80 kvadratmeter koster 1.600.000 kroner. Det lyder måske ikke af alverden, men man skal også huske at medregne de mange øvrige udgifter. Af øvrige udgifter kommer der bl.a. leje af havneplads, årlig skibsafgift og transportudgifter samt almindelige udgifter til el, vand og varme. Dertil kommer der udgifter til forsikringer, vedligeholdelse, tilslutningsafgift og meget mere.

Førstnævnte udgift – leje af havneplads – kan løbe op i mange penge i de mest eftertragtede områder. Nyhavn hører til blandt de dyreste bådpladser, men der findes heldigvis mange billige alternativer. Du er altså ikke tvunget til at betale en formue i leje. Du kan med fordel beregne de forventede årlige udgifter, inden du foretager dig yderligere. Der skal jo gerne være råd til det hele.

En hurtig søgning på dba.dk viser, at husbåde kan koste mellem 39.000 og 5.900.000 kroner, med udgangspunkt i de både, der er til salg lige nu. Der er altså husbåde for enhver smag og pengepung.

De fleste førstegangskøbere går efter en brugt husbåd med nogle år på bagen, men der er selvfølgelig også mulighed for at købe en fabriksny husbåd, dog til en betydeligt højere pris end førnævnte. Man skal altså have en stabil økonomi, hvis man skal have fingrene i en helt ny husbåd.

Finansiering af husbåd

Drømmen om en husbåd bliver kun til virkelighed, hvis der er styr på økonomien. Da du formentlig ikke har flere millioner til at stå på bankkontoen, skal du ud at låne penge. I den anledning tænker du nok, at et realkreditlån er den mest oplagte og gunstige lånemulighed. Desværre er det ikke muligt at finansiere en husbåd gennem et realkreditlån. Det hænger sammen med, at en husbåd ikke har et fast matrikelnummer, som loven foreskriver.

Så hvad gør man, når et realkreditlån er udelukket? Det afhænger af flere forskellige ting. Det har først og fremmest noget at sige, om du mangler 100.000 eller 2.000.000 kroner for at finansiere den ønskede husbåd. Drejer det sig kun om et mindre beløb, kan du formentlig klare dig med et online lån. Drejer det sig derimod om flere millioner, skal du en tur forbi banken. I banken vil du formentlig få tilbudt et bådlån, hvor du kan låne op til 80 % af købssummen, på samme måde som et realkreditlån. Her vil løbetiden typisk være på mellem 20 og 30 år.

Det er en realitet, at det rent omkostningsmæssigt er dyrere at finansiere en gammel husbåd end en ny husbåd. Det er dyrere, idet ældre husbåde er mere udsat for tæring og rust. Dette giver banken en større udlånsrisiko, hvorfor de helt naturligt vil tage højere renter end normalt. Husk at tage højde for det, når du skal finde den rette husbåd til dig og din familie.

Du kan som allerede nævnt låne op til 80 % af bådens værdi med et bådlån, men hvad så med de resterende 20 %? De penge kan enten komme fra egen lomme, et banklån eller et online lån. Det bedste og billigste vil naturligvis være, hvis pengene kommer fra egen lomme, men det er ikke sikkert, at du har sparet så mange penge op. Derfor kommer du nok ikke uden om at skulle optage et lån det ene eller andet sted.

Banklån eller forbrugslån på nettet?

Lad os antage at du køber en husbåd for 2.000.000 kroner.

80 % af beløbet svarende til 1.600.000 kan lånes gennem et bådlån – så mangler du lige pludselig kun 400.000 kroner. Det er selvfølgelig mange penge, men det er ikke flere penge, end man kan låne gennem et banklån eller et forbrugslån på nettet. Begge muligheder er der altså; spørgsmålet er bare, hvilket der er mest fordelagtigt.

De danske banker er ikke lige så risikovillige, som de var engang, hvorfor det er blevet sværere at låne penge til en husbåd. Grundet de strenge krav risikerer du at blive afvist i banken. Skulle det ske, kan du optage et forbrugslån, som også er en fin lånemulighed.

Bank Norwegian kan som en af de eneste udbydere tilbyde dig et lån i størrelsesorden 300-400.000 kroner. Deres maksimale lånebeløb lyder nemlig på 400.000 – akkurat nok til at finansiere den resterende del af købet. Bank Norwegian stiller ikke lige så mange krav som banken, men for at låne 400.000 kroner skal du gerne have godt styr på din privatøkonomi. Du skal nemlig kreditgodkendes, uanset om du vil låne 200.000 eller 400.000 kroner.

Gældsafvikling efter købet af en husbåd

Gældsafvikling lyder som noget stort og farligt, men i princippet handler det bare om, at du gradvist skal tilbagebetale dit lån med udgangspunkt i din låneaftale. Det kan for eksempel være, at du og låneudbyderen har aftalt, at du skal afdrage med 2.000 eller 5.000 kroner om måneden. Ifald du betaler dine afdrag, vil din gæld helt automatisk falde måned efter måned, indtil du til sidst er gældfri. Med hensyn til det omtalte bådlån har du typisk et sted mellem 20 og 30 år til at tilbagebetale gælden.

Selvom gældsafvikling ikke er så kompliceret, som du måske forestillede dig, så kan du med god grund lave en afviklingsplan. Det har nemlig – set med økonomiske briller – stor betydning, hvordan du afdrager på dine lån. Det klogeste vil være at indfri de dyreste lån først. Det dyreste lån vil formentlig være et forbrugslån eller banklån afhængig af dit valg af lån. Sammenligner du renterne og de øvrige omkostninger, vil du helt sikkert finde ud af, at det er en del dyrere at optage et forbrugslån eller banklån end et bådlån. Desværre kan man ikke nøjes med et bådlån, da man maksimalt kan låne 80 % af købssummen. Du kommer altså ikke uden om de dyrelån, medmindre du har en stor opsparing.

For at undgå renter og rykkergebyrer skal du sørge for at betale samtlige afdrag til tiden. Blot en mindre overskridelse af betalingsfristen kan koste dyrt, hvorfor du bør tilmelde dig betalingsservice med det samme. Derudover skal du selvfølgelig sørge for at have dækning på kontoen, så dine betalinger ikke bliver afvist. Ellers risikerer du at blive ruineret af overtræksrenter fra banken. Generelt skal man undgå at låne penge, hvis man ikke besidder en vis økonomisk sans og forstår vigtigheden af at overholde en juridisk aftale.

Se din husbåd som en investering

En husbåd kan faktisk være en ret god investering – især i disse tider.

Der er i den grad rift om de praktiske husbåde, hvorfor du kan være sikker på, at du nok skal komme af med din båd igen, hvis du en dag beslutter dig for at sælge den. Det kan endda være, at du kan sælge den med fortjeneste, ifald efterspørgselskurven fortsætter i samme retning som hidtil. Der er også mulighed for at renovere båden med henblik på at øge dens værdi.

Du kan med fordel søge yderligere inspiration på nettet, hvis du betragter din husbåd som en investering. Det er bl.a. en god idé at sætte sig ind i, hvilke renoveringsformer som har den mest markante betydning for værdien. Der er desuden en række juridiske ting, man skal tage højde for, når man skal sælge en husbåd, hvorfor det under alle omstændigheder er klogt at have en rådgiver med på sidelinjen. Den professionelle rådgivning er godt givet ud, hvis du takket være rådgivningen kan sikre et hurtigt og tilfredsstillende salg af husbåden.

Start evt. med at få lavet et lånebevis, så du kan slå til med det samme, du får øje på den ønskede husbåd.