fbpx

Fri Data

Se priserne på alle abonnementer med fri data her. undgå at betale for mange penge for dit abonnement med Ekonomi.dk.

Fri Data — Den komplette guide

Fri data, skal forstås sådan at de fleste udbydere i Danmark har en ”Fair usage” politik, som sætter grænsen for hvor frit din data er. Fair usage Politiken variere fra selskab til selskab og ligger oftest et godt stykke over hvad en almindelig forbruger rent fysisk kan bruge. Fri data giver den mulighed, at man kan bruge mobilen som modem til mobilt bredbånd, eller som såkaldt Wi-Fi hotspot. På den måde man kan let og hurtigt koble sin computer eller tablet op på nettet uanset, hvor man befinder sig – haven, bilen, toget, parken og så videre. Dette betyder også at selvom du har fri data i dit abonnement, så vil der alligevel være et loft for, hvor meget du kan bruge. Grænsen er dog sat så højt, at der virkelig skal meget til for at bruge så meget data, det vil reelt set for de fleste kun være muligt at overskride denne, hvis man for eksempel internetdeler fra sin mobil til flere enheder hver eneste dag.

Fri Data
Det er altid en god ide at være opmærksom på om du, som forbruger deler nettet fra din mobiltelefon til en eller flere computere via mobilt hotspot for at downloade store filer eller film til computer eller tablet. Det er ved denne form for trafik du kan komme til at overskride din udbyders fair usage- grænse og hastigheden på din forbindelse vil i de fleste tilfælde sættes væsentligt ned, for at være helt sikker bør du altid kontrollere dit selskabs betingelser
Er du på ferie i udlandet har du din fri data med, men du kan komme ud for at skulle benytte en satellit antenne, når du f.eks. befinder dig på en færge. Priserne på satellit forbindelser er meget høje på data, det er ikke ualmindeligt med en pris på 100 kr. pr. MB eller helt op til 1000 kr. pr. GB alt afhængig af hvor i verden du befinder dig. Du vil altid blive informeret om denne pris og du kan ikke opkræves for data medmindre du har accepteret købet af ekstra data.

Her skal du passe særligt på

Den ny EU lovgivning om data roaming trådte i kraft 15 juni 2017, og mange teleselskaber måtte ændre deres betingelser i abonnementerne. Du er som mobilbruger rigtig godt stillet, når du vil anvende data i et andet EU-land.
du behøver dermed ikke længere frygte giga-regninger, og de største begrænsning er i virkeligheden, om dækningen er god nok, og at der altså stadig er en grænse for, hvor meget data, man må anvende (man kommer dog ret langt med eksempelvis 10 gigabyte). Du kan altid se hos sin udbyder hvor og hvor meget du har med dig fra Danmark.
Til gengæld skal du altid være yderst opmærksom, hvis du rejser uden for EU – eksempelvis til USA eller Asien. Her er der nemlig stadig nogle ganske høje roaming-takster ikke mindst på data, og du risikerer dermed også at få store regninger, hvis du streamer video og lignende uden at tjekke taksterne først.