fbpx

Bredbånd – Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et modem?

Et modem har som regel skikkelse som en boks, der forbinder dit ADSL-stik og din computer. Modemmet har den funktion at den ”snakker” med internettet og forbinder computeren. I mange tilfælde vil du opleve, at du ikke har sådan en boks i dit hus, men til gengæld en trådløs router. I de fleste router er der indbygget modem.

Et modem har typisk ikke plads til særlig mange forskellige computere, der kobler sig til det. Derfor er der mange der har en router til at dele forbindelsen. I mange tilfælde ville det ikke være nødvendigt at købe dit eget modem, da din udbyder højest sandsynligt vil give dig en form for modem, når du opretter dit abonnement. Hvis du bruger mobilt bredbånd har du også et lille modem i dit USB-stik.

Der er forskel på hvor godt et modem præsterer, så lad være med at bruge et for gammelt modem. Det du får af din udbyder skulle være godt nok, så bare læn dig tilbage og nyd din surfing.

Hvad er en router?

Hvis du ønsker adgang på flere enheder i dit hjem, kan du sprede dit bredbånd trådløst med en router. En router tager altså bredbåndet, og giver alle andre enheder i nærheden mulighed for internet. Du kender måske også dette fænomen som Wi-Fi. Mange restauranter og offentlige steder tilbyder deres kunder gratis Wi-Fi. Det er altså bare spørgsmålet, om at sætte router op til fri afbenyttelse. Der er mange forskellige router på markedet, og nogle bredbånds-udbydere tilbyder en gratis router som opstart på deres abonnement.

Routerens primære job er at dele forbindelsen, men som regel er der også blevet indbygget et modem i routeren.

Der er mange forskellige typer routere på markedet, og prisen varierer også en del. Hvis dit behov ikke blev dækket af den gratis router du fik af din udbyder, kan du opgraderer. En opgradering kan give dig en langt bedre stabilitet og større rækkevide. Nogle væge svækker forbindelsen, og du kan have stor glæde ved at opgradere til en kraftigere sender. Det kan også være at din router skal bruges til en mindre virksomhed eller skole og derfor skal den kunne klare en større belastning.

Hvad er ADSL?

ADSL er kort for Assymetrical Digital Subscriber Line. Altså et usymmetrisk digitalt forbruger linje. Det er kort sagt en ledning, der kan sende to signaler på en gang.
Det blev opfundet i 1999, og har siden været en del af den internet-type man kalder bredbånd. Denne type ledning kunne som noget nyt sende to signaler på en gang. Det ville altså sige at man kan tale i telefon samtidig med, at man surfer rundt på nettet. Dette kunne man ikke gøre tidligere, og det var en stor omkostning at få installeret alle de nye kabler. ADSL er det mest brugte kable til at føre internet med, men har skarp konkurrence med det ny opfundne fibernet.

ADSL har gennem årene fået en del opgraderinger, det kan I dagmere end 13 gange så meget i hastighed som i 1999.
Hvis du vælger internet via ADSL, skal du gøre dig nogle overvejelser. Næsten alle kan have glæde af ADSL forbindelser, men hastigheden varierer alt efter hvor langt du har til den nærmeste telecentral. Hvis ikke du får den hastighed du betaler for, skal du kontakte din udbyder. Du skal aldrig betale for mere end det du får.

Hvad er trådløst internet?

Man kan nemt blive lidt forvirret, når man får smidt en masse begreber i hovedet af forskellige bredbånds-udbydere. Trådløst internet kan også være meget forvirrende, for der jo er mange forskellige typer internet, der ikke har nogle kabler involveret. Når man taler om trådløst internet kan der være tale om to forskellige ting. Man kan tale om det trådløse internet, din router sender ud til enheder i nærheden. Eller der kan være tale om det trådløse internet, du kan bruge med din smartphone, eller dit mobile bredbånd. Oftest man bruge begrebet i forbindelse med den sidst nævnte. Der er mange forskellige udbydere, der har tele-master til rådighed, der giver dig internet, hvor end du går.

Der har de seneste år været en ekstrem udvikling på området, og vi har opgraderet til 4G i de fleste større byer. Når du vælger dit mobil abonnement, er det vigtig at kigge på hvilke type af trådløst internet du får. Det kan for eksempel være at din mobil, simpelthen ikke har muligheden for at fange de nye 4G netværk. Eller måske har udbyderen ikke mulighed for at nå din bopæl med masterne de har til rådighed.

Den vigtigste faktor når du skal vælge udbyder er, at du har forbindelse de fleste steder på din færden.

Hvilken bredbåndshastighed skal jeg vælge?

Der er mange ting du skal tage højde for, når du vælger et bredbånd. Mange firmaer reklamerer med lyn hurtigt internet. Når hastigheden stiger, følger prisen dog også typisk med. Der er selvfølgelig ingen grund til at købe en hastighed, der ikke er nødvendigt. Du skal finde ud af hvor krævende dit forbrug er. Er du en, der tit downloader større filer, for eksempel film skal du bruge en høj download hastighed. En høj hastighed, til privat forbrug, kan betegnes som alt over 20mbit i sekundet.

Måske skal du tage et kig på fibernet. Fibernet er et alternativ til det normale bredbånd, der bruger ny teknologi til at føre internet. Fibernet er ofte meget hurtigt og stabilt.

Hvis du tværtimod ikke bruger nettet til særlig meget andet end surfing og mails, kan du sagtens nøjes med en hastighed på 4mbit.
En ting du skal have i tankerne, er hvor mange enheder der skal bruge internettet på en gang. Hvis i er flere på nettet på en gang, og der bliver downloadet, bliver hastigheden reduceret markant.

Hastighederne kan variere meget, alt efter hvor du er i landet. Du skal især være opmærksom på din geografiske position, når du har med mobilt bredbånd at gøre. Du skal altid forhøre dig hos udbyderen, før du vælger et trådløst bredbånd. Der er ikke noget værre end, ikke at få den hastighed man har betalt for.