fbpx

Sådan vælger du den rette løbetid til dit lån

løbetid

Der er mange faktorer, du skal inddrage i dine overvejelser, hvis du skal optage et lån. Det er dog ikke alle, der er lige vigtige, men ét af de aspekter, du skal fokusere mest på er, at finde et lån, der har en god løbetid, der passer godt til din økonomi. Én ting er, at det skal passe til din økonomi, men noget andet er, at det kan have stor indflydelsen på prisen.

Hvad betyder løbetid?

Hvis du skal låne penge, så skal du betale dit lån og dets udgifter retur. Det skal ske inden for en fastsat periode, og det er dét, der er dit låns løbetid. Det vil sige, at det er det antal måneder eller år, der går, før du har betalt dit lån retur. Ofte kaldes et låns løbetid for en tilbagebetalingsperiode hos en stor del af de långivere, du finder på det danske marked.

Løbetiden er dog ikke kun til for at bestemme, hvor lang tid, du har til at betale dit lån af. Den har også en stor indvirkning på, hvad den reelle pris for dit lån ender med at blive. Renter på et lån skal betales hver måned, og hvad det betyder er, at et lån i de fleste tilfælde vil være dyrt, hvis du skal betale af over lang tid, men det er dog ikke altid, at det er tilfældet.

Hvordan bestemmes løbetiden?

Det er ikke altid nemt at finde den rette løbetid for dit lån. Det er noget, du skal tage op til overvejelse, inden du beslutter dig for den endelige løbetid for dit lån. Det er ikke alle, der tager sig tid til dette, og det kan ende galt. Når du skal vælge en løbetid, så skal du huske på, at des længere en løbetid, du vælger, des flere måneder vil der løbe renter på dit lån.

Omvendt, så vil du dog også skulle betale et mindre beløb pr. måned, hvis du vælger et lån med en lang løbetid. I bund og grund, så er det en personlig vurdering, hvorvidt du foretrækker det ene eller det andet. Har du et ønske om at gøre det billigst muligt for dig selv, så skal du ikke vælge en lang løbetid, men i stedet forsøge at afvikle dit lån hurtigst muligt.

Kan jeg altid selv vælge løbetid?

Det er ikke altid, du selv kan få lov til at bestemme løbetiden på dit lån. Nogle udbydere har faste løbetider og derfor kan du ikke ændre på dette. Andre udbydere er mere fleksibel hvad dette angår. Endvidere, så er der typisk også en stor forskel på de enkelte lånetypers løbetid. F.eks. er løbetiden markant kortere på et minilån kontra et forbrugslån.

Ønsker du selv at bestemme løbetiden, så kræver det naturligvis at du vælger både lånetype og en långiver, der tilbyder dig dette. Sørg dog for, at du f.eks. ikke blot vælger en lang løbetid, for at kunne betale mindre afdrag hver måned. Du bør i stedet fokusere på at afvikle din gæld, så hurtigt som din økonomi tillader det.

Søren Skriver
Søren Skriver

Søren Skriver har mange års erfaring med virksomhedsdrift og privatøkonomi. Her på siden blogger han om sine bedste råd. Søren er bl.a. medstifter af Ekonomi.dk.

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar