fbpx

Kreditvurdering

kreditvurdering

Kreditvurdering

En kreditvurdering er en måde hvorpå långiver foretager et tjek af låntager med henblik på at vurdere sandsynligheden for, at låntager er i stand til at betale lånet tilbage. Omfanget af kreditvurderingen er oftest betonet af lånets størrelse og vilkår. Den kan derfor både være mere eller mindre omfattende.

Der kan være aspekter, der inddrages i en kreditvurdering. Det kan inkludere alt fra krav om, at låntager ikke må være registreret i RKI til særlige krav til låntagers økonomiske situation af indkomst. I bund og grund handler det om, at debitor får et kendskab til kreditors evne til at forrente og tilbagebetale et lån.

Hvorfor foretages en kreditvurdering?

Det er kun naturligt, at en låneudbyder har interesse i at vurdere din kreditværdighed. Det er der op til flere gode grunde til. For det første, så handler det om at garantere, at deres penge bliver betalt retur, men også at de kan gøre en forretning ud af det. Du skal nemlig også kunne betale både renter og gebyrer.

For det andet kan forskellige markører om din kreditværdighed vise sig at have indflydelse på de endelige lånebetingelser. Det skyldes, at des større risiko låneselskabet løber ved at låne penge ud til dig, des bedre skal de tage sig betalt, for at retfærdiggøre den risiko, de løber. Derfor foretages en kreditvurdering altid.

Hvordan bliver en kreditvurdering udformet?

De fleste låneselskaber har over de seneste år lånt penge ud til mange låntagere. Det har givet mulighed for at lave en grundig statistik over, hvilke faktorer, der oftest fører risiko med sig. Med udgangspunkt i et eksisterende kundegrundlag, har de mulighed for at vurdere, hvilke kundeprofiler, der ikke betaler retur.

Med udgangspunkt i disse fællestræk udarbejdes der såkaldte risikofaktorer. De har betydning for, hvorvidt et lån kan bevilges og i så fald, hvad prisen vil lyde på. Det betyder, at en kreditvurdering er foretaget på baggrund af flere personlige ting, hvilket blandt andet inkluderer faktor som din job- samt boligsituation.

Samtidig vælger de fleste låneselskaber at foretage en vurdering af, hvor sikker din fremtid ser ud. Er der tale om et større lånebeløb, vil der også være enkelte udbydere, der stiller krav til indsigt i, hvordan du tidligere har forvaltet dine penge. F.eks. for at undersøge, om du tidligere har betalt dine lån af til tiden.

Det er også som følge af dette, at det er meget normalt, at en kreditvurdering indeholder en estimering af, hvor mange penge, du tjener om året. I nogle tilfælde ses der også nærmere på, hvor mange frie midler, du har stående, og om du betaler af på andre lån. Alt dette er faktorer, der påvirker din kreditværdighed.

Hvis det respektive låneselskab får et indtryk af, at du ikke er i stand til at forvalte dine penge med omhu, så vil de som regel være afvisende over for, at lade dig låne et større beløb. Din kreditværdighed skal være af yderst begrænset karakter, hvis du afvises til et mindre lån hos én af de utallige online låneselskaber.

Hvis du derimod kan bevise over for låneselskabet, at du har styr på tingene, så vil de helt automatisk også have en større tiltro til, at du er i stand til at betale dit lån tilbage. Det er ensbetydende med, at det giver dig en klar fordel, at du har en god kreditværdighed, hvis du har i sinde at skulle optage et lån på nettet.

Forskellen på en positiv eller negativ kreditvurdering?

En positiv kreditvurdering betyder, at personen, der vurderes, forventes at kunne overholde en låneaftale og derfor også at indfri det givne lån inden for dets løbetid – og uden komplikationer. En negativ kreditvurdering betyder det modsatte; at du som långiver vurderer, at låntager ikke kan betale lånet retur.

Det er ensbetydende med, at du som låntager vil opleve, at du får afslag på dine låneansøgninger, hvis långiver foretager en negativ kreditvurdering af dig. Dertil bør det naturligvis nævnes, at kreditvurderinger ikke kun foretages af pengeinstitutter, men også af andre typer virksomheder, der skal yde dig en kredit.

I langt de fleste tilfælde vil der blive foretaget en kreditvurdering af dig som låntager, hvis blot der er den mindste form for kredit involveret. I denne forbindelse har det ikke nogen betydning, hvorvidt der er tale om en løbetid på et par dage eller et par år – der vil altid blive udformet en kreditvurdering i en vis grad.

Forskellen er dog typisk, at diverse pengeinstitutter selv foretager deres kreditvurdering. Derfor står de også selv for at indhente de nødvendige informationer om låntageren. Andre virksomheder vælger i stedet at benytte sig af såkaldte kreditinformationsvirksomheder, der gør processen både kortere og nemmere.

Disse virksomheder har nemlig registre over dårlige betalere, hvorfor det hurtigt kan afgøres, hvorvidt du har en positiv eller negativ kreditværdighed. F.eks. vil du hurtigt blive frasortere i processen, hvis det viser sig, at du står registreret som dårlig betaler i et register som RKI, da det viser, at du ikke har styr på din økomomiske situation.

En kreditvurdering er et positivt tiltag

Der er mange, der ser negativt på det faktum, at der skal udarbejdes en kreditvurdering af dig som låntager, inden du kan ydes en kredit. Det er selvfølgelig både en omstændelig og tidskrævende proces, at skulle lave en grundig gennemgang af ens økonomi, men det er dog kun et positivt tiltag fra långiverne.

Det giver en højere grad af sikkerhed for dig, at professionelle har vurderet, at din økonomi er robust nok til, at du kan få lov til at låne penge. På den anden side, så kan en kreditvurdering også forhindre, at du ikke er i stand til at optage et lån. Det er også kun positivt, da du dermed ikke gældsætter dig unødigt.

På trods af, at du får afslag på en låneansøgning som følge af en negativ kreditvurdering, så bør du ikke lade dig slå ud. I stedet skal du arbejde med at forbedre din økonomi og dermed også styrke din samlede kreditværdighed. Det giver dig bedre forudsætninger for at din næste låneansøgning bliver godkendt.

Avatar
info@ekonomi.dk
info@ekonomi.dk
No Comments

Post A Comment