fbpx

Hvad er rente?

hvad er rente

Hvad er rente?

Der er renter på de fleste lån. En rente er et gebyr, der udregnes i procentdele af den lånte kapital. Derfor er det også noget, der skal betales tilbage til långiver udover det lånte beløb. Hovedparten af de lån, der findes på det danske lånemarked har renter. Det er ensbetydende med, at det sjældent er gratis at låne.

Tværtimod, så kan renten betragtes som en form for pris, du skal betale for at låne penge i den fastsatte tidsperiode, der er aftalt indbyrdes mellem dig og långiver. Udover renten, skal du oftest også betale andre gebyrer oveni – det inkluderer blandt andet etableringsgebyr, PBS-gebyr og andre lignende omkostninger.

Hvordan opgøres renten på et lån?

En rente bliver opgøres i enhver sammenhæng i en procentsats af den lånte kapital pr. år (eller en anden fastsat periode). Det betyder også, at der ikke pålægges og beregnes renter af lånets gebyrer osv. Hvad det betyder er, at prisen for det respektive lån stiger etapevis des længere tid, du låner pengene af långiver.

Det er ikke en simpel renteberegning, der – i nogle tilfælde – gør lånets renter vanskelige. Der er nemlig også øvrige faktorer, der skal regnes ind i rentens regnestykke. Eksempelvis vil et lån á 5.000 kr., og en rentesats på 10% pr. år. blot medføre, at renteudgiften er 500 kr. pr. år (5.000 kr. * 1,10 = 5.500 kroner).

Skal lånet derimod afdrages over to år, ender du med at betale yderligere 500 kr. for lånet – og det er ensbetydende med, at du samlet set skal betale 6.000 kr. tilbage til låneselskabet. Det begynder derfor først at blive kompliceret, når rentes rente skal indregnes i regnestykket.

Hvad er rentes rente?

Hver gang renten lægges oveni, stiger det lånte beløb. Det betyder, at næste gang renten skal udregnes, så skal det foregå af et højere beløb end forrige gang. Formlen for rentes rente er heldigvis også forholdsvis simpel, men dog virker det en kende mere kompliceret. Det vigtige er, at tillagte renter altid medregnes.

Tages der udgangspunkt i det ovenstående eksempel, vil det første år være det samme. Andet år vil det fulde beløb skulle udregnes således: 5.000 kr. * 0,10^2 = 6.050 kr. Det fulde beløb lyder derfor på 6.000 kr. efter to år, og ikke blot 6.000 kr. Det skyldes, at renten 2. år udregnes af startbeløbet + renten fra første år.

På lige fod med dette, så vil tredje år også blive udregnet med udgangspunkt i startbeløbet plus renterne fra de to forrige år. På denne måde fortsætter det naturligvis indtil lånet er betalt af. Det er selvfølgelig en god idé, at du sætter dig grundigt ind i dette, inden du giver dig i kast med at låne penge på nettet.

Det er dog værd at bemærke, at ved renteberegning påvirker betaling af afdrag naturligvis også beregningen. På lige fod med, at det lånte beløb stiger, når renten lægges til, så falder den også, når der hver måned afdrages – og renten skal altid udregnes ud af det aktuelt skyldte beløb.

Avatar
info@ekonomi.dk
info@ekonomi.dk
No Comments

Post A Comment