fbpx

Hvad betyder det at indfri et lån?

Betydning af at indfri et lån

At indfri et lån betyder, at du betaler det tilbage til din kreditor. Du kan enten indfri et lån ved at betale det tilbage på normal vis, men du kan også indfri et lån ved at ekstraordinært et betale lånet tilbage før tid. I dette blogindlæg vil vi kigge nærmere på de forskellige typer af låneindfrielser, og til sidst vil vi også give dig gode råd, hvis du har et lån, som du gerne vil have indfriet.

Forskellige typer af indfrielse

Man kan generelt indfri et lån på tre forskellige måder, og hvis du undersøger mulighederne for at indfri et lån, vil du generelt blive præsenteret for disse tre muligheder. Herunder kan du læse mere om disse tre måder, så du nemmere kan finde den måde, som passer dig bedst.

Ordinær indfrielse

Ved en ordinær indfrielse af et lån er der tale om et lån, som bliver betalt tilbage indenfor den aftalte tid. Med andre ord er der tale om et lån, hvor man overholder afdragene hver måned.
Når du optager et lån, vil du blive præsenteret for en bestemt løbetid. Ved ordinær indfrielse vil dit lån være tilbagebetalt, når løbetiden er ovre. Du kan selv påvirke løbetiden ved enten at vælge større eller mindre afdrag, når du ansøger om dit lån. Du vil hurtigere nå frem til en ordinær indfrielse, hvis du vælger at betale større afdrag hver måned.

Ekstraordinær indfrielse ved afvikling

Der er tale om en ekstraordinær indfrielse, hvis du betaler et lån tilbage før tiden. Ekstraordinære indfrielser sker ofte i forbindelse med salg af en bolig, hvor der er tilknyttet et realkreditlån. Dette lån skal indfries, når boligen sælges, og det kan man typisk gøre uden problemer, hvis boligens værdi overstiger lånebeløbet.

Du kan også lave en ekstraordinær indfrielse ved afvikling ved visse forbrugslån, hvis det er en del af låneaftalen. Ved mindre forbrugslån kan dette være en mulighed, hvis man pludselig får uventede penge – for eksempel hvis man får penge tilbage i skat.

Ved nogle lån skal man betale en bestemt kurs for at få lov at lave en ekstraordinær indfrielse ved afvikling. Der kan for eksempel være tale om at lånet skal afdrages til kurs 105, hvilket betyder, at du skal betale 105 kroner for at reducere lånebeløbet med 100 kroner.

Ekstraordinær indfrielse ved omlægning

Du kan også lave en ekstraordinær indfrielse af et lån, hvis du omlægger lånet. Det kan for eksempel være, at du har fundet en lån med en bedre rente, og derfor vælger du at optage et nyt lån, så du kan afbetale dit gamle lån.

Der kan også være tale om en ekstraordinær indfrielse ved omlægning, hvis du har flere små lån, som du gerne vil samle til ét stort lån.

Har du problemer med indfrielsen af et lån?

Det er ikke unormalt, at man får problemer med at indfri et lån, fordi man for eksempel ikke har råd til at betale afdrag. Hvis du er endt i denne situation, er det ufatteligt vigtigt, at du kontakter din kreditor, så I kan finde en løsning sammen. Det værste du kan gøre, er at ignorere problemet, da det blot vil vokse sig større. Mange kreditorer er nemme at tale med, så der er stor sandsynlighed for, at I sammen kan finde en løsning.

Søren Skriver
Søren Skriver

Søren Skriver har mange års erfaring med virksomhedsdrift og privatøkonomi. Her på siden blogger han om sine bedste råd. Søren er bl.a. medstifter af Ekonomi.dk.

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Vind 10.000 kr! 

Tilmeld vores nyhedsbrev og deltag i konkurrencen om 10.000 kr. Vi trækker lod én en gang om året.
Klik her og vind
close-link
Vind 10.000 kr.