fbpx

Er en aktiesparekonto noget for mig?

aktiesparekonto

Er en aktiesparekonto noget for mig?

En aktiesparekonto er lavet med fokus på at få flere danskere til at deltage i udviklingen af virksomheder ved at investere deres frie midler i aktier. Det har siden 1. januar 2019 været muligt at oprette en sådan konto i de fleste banker. Fordelen ved en sådan konto er, at du investere op til 50.000 kr. i aktier, og slipper med en beskatning på en evt. gevinst på 17%.

Vær opmærksom på lagerbeskatning

Én af de ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil investere i en aktiesparekonto er, at du får en god besparelse på skatten, men at den foregår efter lagerprincip. Det betyder, at du ikke skal betale skat, når du realiserer en gevinst, men også selvom du stadig ejer dine aktier, og endnu ikke har valgt at realisere din gevinst ved at sælge de respektive aktier.

I modsætning til realisationsbeskatning betyder det, du ikke kan skabe et afkast på den del, du skal betale i skat, hvis du vælger at holde fast i en aktie i mange år. Det kan dog diskuteres, om det er en god idé eller ej. De fleste mener, det først er et problem, hvis du ejer den samme aktie i mere end 15 år, men i virkeligheden handler det dog om gevinsten.

Interessant for nuværende investorer

Du allerede har en aktieindkomst, der lyder på mere end 54.000 kr. om året, så vil du skulle betale 42% af yderligere indkomst fra aktier. I et sådant tilfælde vil det være interessant, at du kan spare penge ved at betale mindre skat. I dette tilfælde vil du faktisk kunne skabe en besparelse på hele 25 procentpoint, hvilket naturligvis er en god, mærkbar forskel.

Fordelen er dog ikke lige så stor for dem, der ikke allerede har en aktieindkomst på mere end 54.000 kr. om året, da der her vil være tale om en besparelse på 10 procentpoint. Hvis du allerede betaler den højeste skattesats på gevinster fra aktiehandel, så vil du opnå en besparelse, der er 2,5 gange større end dem, der ikke allerede betaler højeste skattesats.

Hold øje med kontoens omkostninger

Laver du en sammenligning af to aktieinvesteringer på 50.000 kr., der hver især holdes i et år og resulterer i et afkast på 10%, så vil med som alm. privatinvestor skulle betale 1.350 kr. i skat. Har du en aktiesparekonto, skal du i stedet blot betale 850 kr. i skat. Har du 50.000 kr. på din aktiesparekonto, vil det betyde en forskel i skattebetaling på blot 500 kr.

De fleste synes, det lyder fint, men hvis det skal være en god idé at lave en aktiesparekonto ved siden af dine øvrige aktieinvesteringer, så er det vigtigt, du har et fokus på omkostningerne. Det skal ikke være specielt dyrt, før det ikke kan betale sig at undlade en aktiesparekonto, fordi du skal betale for mange penge i gebyrer osv., så værd altid opmærksom.

Der er dog mange, der kan nyde rigtig godt af en aktiesparekonto, og det er bestemt også allerede blevet populært.

Avatar
info@ekonomi.dk
info@ekonomi.dk
No Comments

Post A Comment