fbpx

Billån

Optag et billån og betal tilbage når det passer dig

I mange år har det været almindelig kutyme at gå i banken, hvis man skulle låne penge til køb af ny bil. I dag forholder det sig dog anderledes. Du kan finde et utal af långivere på markedet, der tilbyder billån, der nemt kan konkurrere med bankernes, hvorfor flere og flere bilkøbere vælger denne løsning i stedet for.

Derfor er det i dag også en mere udfordrende proces at finde den rette långiver, hvis du skal finansiere dit køb af bilen. Det bør du dog ikke lade dig slå ud af, men i stedet bør du anse det som en fordel, at der i dag er mere konkurrence på markedet, eftersom det medfører, at de generelle priser også presses helt i bund.

Som følge af dette, er det dog særdeles vigtigt, at du ikke blot kaster dig ud i det. Du skal gå systematisk til værks og sørge for at undersøge dine muligheder meget nøje. Det er den eneste måde, du kan sikre, at du ikke tegner en aftale på et for dyrt billån. Heldigvis kan du finde relevant information om dette lige her.

Sammenligning af billån – hvad skal jeg være opmærksom på?

Optag et billån nemt og hurtigt på ekonomi.dkDer er mange ting, du skal være opmærksom på, når du skal låne penge til bilkøb. Det er netop derfor, at det skal gøres med stor omhu. Først og fremmest, så skal det understreges, at du aldrig må nøjes med at indhente ét tilbud. Det er afgørende, at du får flere tilbud, så du kan sammenligne disse med hinanden.

Billånets ydelse

Ydelsen er den del af lånet, der betales tilbage hver måned, hvilket inkluderer renter, afdrag og bidrag. Hvis din ydelse er høj, kan du ende med et dyrere billån end ønsket. For at finde den optimale ydelse på dit lån, skal du have en klar idé om, hvor længe, du ønsker at afdrage – altså hvor lang lånets løbetid skal være.

Derfor er det også vigtigt, at du noterer dig lånets ydelse. Hvis du gerne vil afdrage over en lang periode, så vil en lav ydelse være at foretrække. Det betyder nemlig, at udgifterne betales ligeligt over en længere periode. Ønsker du i stedet at lånet hurtigt er afdraget, så skal du finde et billån, der har en højere ydelse.

Vær opmærksom på lånets udgifter

Der er mange, der tror, at et billån kun består af lånebeløbet og ydelsen. Det er dog ikke tilfældet. Det er meget normalt, at der også er op til flere tillægsgebyrer, der øger lånets udgifter. Der er ikke to billån, der er ens, og derfor er der også forskel på, hvor mange udgifter, der er forbundet med de enkelte lån.

Derfor er det også særdeles vigtigt, at du har fokus på at tjekke, hvad der står med småt, så du ikke blive overrasket. Du vil – med garanti – gerne være sikker på, at du ikke ender med at betale mere end højst nødvendigt. Inden du takker ja til det lån, du overvejer at optage, så bør du stille dig selv disse spørgsmål:

  • Er der et oprettelsesgebyr i forbindelse med etablering af dit billån?
  • Er der nogle månedlige gebyrer, der skal betales med afdragene?
  • Er der administrationsomkostninger, du skal betale og kan de undgås?

Der findes op til flere udgifter, der kan opkræves af en långiver. Husk altid på, at de ikke låner dig penge for at være venlige. Det er en forretning og derfor skal de også tjene penge. Det er som følge af netop dette, at det er særdeles vigtigt, at du altid sørger for at læse samtlige informationer du modtager i låneaftalen.

Hvad er relevant at vide om lånets løbetid og størrelse?

Låneperiode og løbetid er to begreber, der dækker over samme ting; Hvor længe, du ønsker at låne pengene. Derfor er det også noget af det, der er mest afgørende for lånets struktur og pris. Samtidig er det også vigtigt, at sætte løbetiden op i forhold til lånets størrelse, da det ofte bruges til beregning af risiko.

Der er mange, der tror, at det er en god idé, at du blot vælger et lån, der har så lang en løbetid som overhovedet muligt. Det kan nemlig betyde, at du ikke skal betale nær så mange penge pr. måned. Det er dog slet ikke sikkert, at det er den rette løsning. I stedet bør du overveje de tre nedenstående ting først:

  • Hvor lang tid regner du med at have den pågældende bil?
  • Hvor mange kilometer regner du med at køre, inden bilen skal sælges?
  • Hvordan er bilens værdiforringelse efter ejerskabet?

Særligt sidstnævnte er meget afgørende. Det definerer nemlig om et lån er ideelt eller det er for dyrt. Hvis det er noget, du er tvivl om, så kan du med fordel snakke med bilforhandleren, du køber bilen af. Du skal nemlig gerne kunne sælge bilen og indfri dit billån, så du ikke ender med at skulle vedligeholde to billån.

Dertil er det også vigtigt, at du sørger for at vælge et lån, der er realistisk, og som du er i stand til at betale retur uden, der opstår problemer. Det kan f.eks. være en god idé, at du holder dig til 90%-reglen, der dikterer, at du bør låne til en bil, der koster maksimalt 90% af din årsindkomst – så er du på den sikre side.

Hvilken type af rente er bedst til et billån?

Billån og få pengene i dagMange tror, at en rente blot er en rente. Det er dog slet ikke tilfældet. Når du skal optage et billån, så er der typisk mulighed for at vælge mellem to typer af renter. Du kan enten vælge en fast rente eller en variabel rente. Derfor er det vigtigt, at du tager op til overvejelse, hvilken rente, der passer bedst til dig.

Fast rente

Hvis du optager et billån, der har en fast rente, så betyder det, at dit lån har den samme rente hele vejen igennem lånets løbetid. Det betyder også, at du ikke skal være bekymret om, hvorvidt renten stiger fra den ene måned til den anden. I stedet er du garanteret, at du hver måned betaler den samme, faste rente.

Du skal dog være opmærksom på, at rentesatsen som udgangspunkt vil være højere, hvis du vælger et fastforrentet billån. Hvis du er villig til at betale lidt ekstra for stabilitet, så er det dog intet problem. Der er derfor kun én ulempe ved en fast rente, hvilket er, at du ikke får gavn af, hvis renten eventuelt skulle falde.

Variabel rente

Hvis du i stedet vælger et billån, der har en variabel rente, så kan din månedlige ydelse variere i takt med, at renten enten stiger eller falder måned for måned. Det betyder også, at du ikke kan være helt sikker på, hvad den månedlige ydelse lyder på, og det medfører direkte, at du ikke er sikret en fast samlet pris.

Som udgangspunkt, så er der penge at spare ved at vælge et billån, der har en variabel rente, da det er en kende billigere i rentesatsen end et billån med fast rente. Hvis du har en økonomi, der har plads til, at der sker lidt forandring, så kan det være en god idé med et variabelt billån, da det kan give en lavere rente.

Er der mulighed for at finde et billån uden udbetaling?

Hvis du ønsker at tegne et billån, så kan det ved lånets oprettelse finansieres på to måder. Du kan enten vælge at tegne et lån med eller uden udbetaling. Det er dog ikke alle, der har mulighed for at optage et billån uden udbetaling, eftersom det forøger risikoen for långiver. Forskellen på de to lån er…

  1. … at du ved et billån med udbetaling selv skal stille et beløb til rådighed ved lånets oprettelse.
  2. … at du ved et billån uden udbetaling ikke skal betale et beløb i starten af lånets proces, men i stedet vil långiver betale beløbet for dig.

Der skal ikke lægges skjul på, at hvis du vælger at finansiere din bil med et billån med udbetaling, så vil det på længer sigt også være billigere for dig, da det giver en lavere rente og dermed vil den samlede rente også nedsættes. Princippet er meget simpelt; des mere du selv indskyder, des billigere bliver lånet også.

Fordele ved billån uden udbetaling

Der er både fordele og ulemper forbundet med at vælge et billån uden udbetaling. Den største fordel er dog, at du ikke behøver nogen form for opsparing, for at kunne købe en bil, hvad end den er ny eller brugt. Derfor er du ikke nær så begrænset, som hvis du i stedet valgte at etablere et billån med en udbetaling.

Du skal dog være klar over, at det er noget, du er nødt til at være villig til at betale for. Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at det i mange tilfælde er det værd, da du ikke skal bruge tid på at spare penge op, inden du giver dig i kast med at låne penge til at købe en bil, du måske har gået og drømt om i lang tid.