fbpx
THIS IS
SPARTA

Skift fagforening

Der kan være mange penge at spare ved at skifte fagforening. Vi sammenligner alle fagforeninger, så du kan spare penge.


Skift fagforening — Den komplette guide

Der kan være mange årsager til, at du ønsker at skifte fagforening. Der er dog flere aspekter, der skal tages op til grundig overvejelse, inden du gør det. Derfor er det heller ikke en proces, du bør forhaste, da det kan betyde, at du foretager en dårlig beslutning, fordi du vælger fagforening uoplyst og uinformeret grundlag.

Det kan eksempelvis være i tilfælde af, at du har meldt dig ind i en branchespecifik fagforening. I et sådant tilfælde kan der forekomme et tidspunkt, hvor du skifter branche, og derfor også er nødsaget til at udskifte din fagforening. Det kan dog også sagtens handle om, at du ikke er tilfreds med dine nuværende løsning.

Det er ikke synderligt vanskeligt at skifte fagforeningen, da overflytningen typisk kan ske rent elektronisk eller blot ved at tage kontakt til de givne fagforeninger, det drejer sig om. Hvis du ønsker at skifte til en ny fagforening, skal du selvfølgelig være opmærksom på, at den gamle fagforening har et opsigelsesvarsel.

Værd at vide om fagforeninger

Hvis du allerede er medlem af en a-kasse, så er det helt fint, for så er du nemlig forsikret, når du bliver ledig. Det er så vigtigt, at når du er i arbejde, at du selv sørger for, at du er medlem af en a-kasse, så du på den måde sikrer dig en understøttelse – dagpenge, hvis du skulle blive afskediget af en eller anden grund. Ledighed betyder, at du kommer til at gå betydeligt ned i løn eller dagpenge, og det kan godt være hårdt for økonomien. Men det er endnu hårdere, hvis du ikke er medlem af en a-kasse. Så er din eneste mulighed, at søge om kontanthjælp, og det er ikke de bedste vilkår der findes i dag. Du vil også skulle aktiveres på en eller anden facon, så du bliver berettiget til den form for hjælp, samtidig med, at de også forlanger, at du er jobsøgende. Det kan være svært at overskue begge dele, og mange får slet ikke tid og overskud til at være mere ihærdige i deres jobsøgning, når de også skal bruge 37 timer om ugen i for eksempel aktivering.

Når du er medlem af en a-kasse, så er der helt andre vilkår. Du kommer måske på jobsøgningskursus, og du vil modtage hjælp til jobsøgning, men ud over det, så bliver du ikke jagtet som det er tilfældet i de mange kommuner landet over. Det er meget forskelligt, hvad du bliver tilbudt af hjælp i a-kassen, for alle a-kasser er forskellige, men du vil kunne undersøge alt om dem her på vores side, Ekonomi.dk, hvor vi har en lang liste med forskellige a-kasser, som gerne vil hjælpe dig, når du bliver ledig. Er du ikke helt tilfreds med den a-kasse du har i dag, så har du mulighed for at skifte a-kasse fra den ene dag til den anden. Det er gratis og helt uden besvær.
skift fagforeningDet betyder, at hvis du ikke lige selv kan se, at den a-kasse du har i dag er det bedste bud på hjælp, når eller hvis du får brug for det, så kan du bare vælge en anden. Det kan også være, at du synes, at dit kontingent er blevet lige lovligt for meget, og at du derfor gerne vil finde en langt billigere af slagsen. Dem finder du her på vores side, og der er rigtig mange som har helt suveræne priser, som også tilbyder stor hjælp, hvis du skulle blive ledig. Det skal være din helt egen beslutning, om du vil have den ene eller anden form for hjælp, men du kan sagtens spare rigtig mange penge på dit budget hver måned, hvis du vælger en af vores billige a-kasser.

Du vælger frit dit skifte af fagforening

Det er ved lov bestemt, at der er frit valg af a-kasse i Danmark, og det er der rigtig mange som benytter sig af i dag. Oftest hænger det sammen med, at flere vil have den billigste form for arbejdsløshedsforsikring, men også at det for mange mennesker ikke er vigtigt for dem, at de både er i a-kasse og fagforening. Det har noget med holdninger at gøre, og så er fagforeningerne i dag ikke som før hen. Her var der en større kamp for medarbejderes rettigheder, og der var mere solidaritet. Derfor har fagforeningerne også svært ved at fastholde sine medlemmer, som ofte vælger ‘bare’ at forsikre sig i en a-kasse, uden at være medlem af en fagforening. Det har du også muligheden for. Det er bare at søge på vores liste, og så finde en a-kasse, som matcher med det som du gerne vil.

Det smarte ved a-kasserne i dag er, at de alle har forskellige måder at gøre tingene på, og det kommer mange medlemmer til gavn. Du kan selv vælge hvilke ydelser eller former for hjælp, som du vil have, hvis du skulle blive ledig. Mange a-kasser har nemlig en grundpakke, og så kan det enkelte medlem selv til vælge de ekstra ydelser, som han eller hun ønsker. Det er smart og nemt, og så gør det medlemskabet meget billigere. I den a-kasse du er medlem af i dag, så betaler du sikkert for alle medlemmers interesser, nu kan du vælge dine egne interesser først og fremmest. Du har et valg, som ikke var til stede tidligere, og det skal du benytte dig af.

Spar penge på at skifte fagforening

Hvis du for eksempel skifter a-kasse, så vil du kunne spare mellem 300 og 400 kroner om måneden, hvis du er medlem af en af de dyrere a-kasser. Det er over 4.000 kroner om året, som du lige så godt kunne bruge på noget helt andet. Der er ingen forskel på den forsikring du har, og du vil stadig være berettiget til den samme månedlige udbetaling af dagpenge, om du er i den ene eller den anden a-kasse. Det spiller ingen rolle. Samme forsikring, men bare til en langt billigere pris. Nogle vil endda kunne spare 50 procent i forhold til den a-kasse de er i.

Skift a-kasse, spar penge og brug dem fornuftigt. Hvis du for eksempel er medlem i en af de dyreste a-kasser, så vil du kunne spare mellem 300 og 400 kroner om måneden. Det svarer til, at du for eksempel kunne tegne en ekstra lønsikringsordning for de samme penge, samtidig med, at du har en af grundpakkerne hos en af vores a-kasser på listen. Det ville betyde, at du kunne være sikret mellem 2.000 og 4.000 kroner ekstra – efter skat, udbetalt hver måned i op til et år efter at du er blevet ledig. Det kunne være et super alternativ til det medlemskab du har i dag, og så vil du være endnu bedre forsikret. Skift a-kasse og bliv endnu bedre stillet økonomisk uden at du skal betale mere for det. Det ville de fleste ikke overveje et sekund. De fleste ville skifte med det samme, hvis de vidste det. Nu ved du det. Brug fornuften, og søg en a-kasse ud på vores liste, og skift til minimum en grundpakke, og overvej så, om det ikke vil være smart, at bruge den besparelse du får, på en ekstra lønsikring. Det er mange penge ekstra hver måned i op til et år, og penge er der ikke mange af, hvis man bliver ledig.

Skift a-kasse, og brug det frie valg til selv at bestemme, hvordan du vil sikres, og specielt, hvad dine penge skal gå til. Bliver du der hvor du er nu, så er det dit valg, men hvis du skifter til en af vores a-kasser på listen her hos Ekonomi.dk, så har du et langt bedre valg, i forhold til, hvad du betaler til. Der hvor du er nu, har de sikkert mange gode ordninger, men måske er det ikke dem du får brug for, hvis du bliver ramt af ledighed. Måske får du mere brug for, at der kommer lidt flere penge – end dagpengesatsen, ind hver måned, til at dække dine månedlige regninger. 2.000 til 4.000 kroner ekstra i et år, kan betyde, at du og din familie kan blive boende, der hvor I er nu, og har i børn, så kan de fortsætte deres liv, selvom du skulle blive ramt af ledighed.

Her hos Ekonomi finder du det bedste udvalg af a-kasser & fagforeninger

Vores liste med a-kasser er meget dækkende i forhold til ydelser og services. Du kan for eksempel vælge en a-kasse, som har en grundpakke til 450 kroner om måneden, og så vælge en ekstra lønsikring til 300 kroner oveni. Du vil se, at det måske svarer til det som du betaler til din a-kasse i dag, men uden lønsikring. Det kan godt være, at du for eksempel får juridisk bistand i din nuværende ordning, men den kan du tilkøbe hos en af vores a-kasser, for bare 50 kroner mere om måneden. Du har altså selv muligheden for at sammensætte din arbejdsløshedsforsikring som du ønsker det, så du selv kan bestemme, hvad dine penge, ell.er dit kontingent, skal gå til. Det er også en af de store årsager til at mange skifter a-kasse, at de har en opfattelse af, at deres medlemspenge ikke går til de helt rigtige ting eller indsatser. Har du samme fornemmelse, så skal du da bare skifte, hurtigst muligt. Det er gratis og helt uden besvær for dig.

skifte af fagforeningSkift a-kasse ved at du klikker ind på en af a-kasserne her på siden. Tilmeld dig en af deres ordninger online, og så går resten af sig selv. Det er som at skifte telefonselskab – den nye a-kasse, afmelder dig hos det du er i nu, og tilmelder dig hos det nye. Det er simpelt, hurtigt og nemt. Du vil helt sikkert blive kontaktet via mail om hele forløbet med dit skifte, og måske bliver du også ringet op af en konsulent fra det nye, og bliver budt velkommen. Det er meget forskelligt, hvordan a-kasserne byder velkommen, men du får i hvert fald tilsendt meget materiale om din nye a-kasse, og de nye muligheder du nu har fået. Det skal du glæde dig til, for der er masser af information, som man ikke lige går og ved noget om, og som kan gavne rigtigt meget, hvis du bliver ledig. Alt om dine rettigheder og muligheder, og hvad de kan hjælpe dig med, hvis du bliver afskediget. Det er vigtigt, at du kender til dine rettigheder, når du bliver ledig eller for eksempel syg.

Uanset hvilken a-kasse du er medlem af i dag, så er der mange nye a-kasser som gør det bedre end de eksisterende, og meget billigere. Du får ikke en dårligere service eller mindre dagpenge, hvis du skifter til en af de nye på markedet, og du bliver ikke frataget rettigheder. Du er stillet præcis som andre ledige, som er medlem af en a-kasse. Forskellen ligger i koncepterne og økonomien. I de nye a-kasser, som vi også har listet op her på siden, der får du bare flere valgmuligheder, og så får du det til en helt anden pris. Du sparer penge på dit kontingent hver måned, og dem kan du bruge til lige hvad du vil.

Det er måske en kærkommen besparelse på dit budget, hvis du kan spare 300 kroner om måneden i kontingent på din a-kasse. Og så har vi allerede fuldført en vigtig mission her på Ekonomi.dk. Du sparer penge, som kan dække godt ind på dit månedlige budget, og vi har hjulpet dig med god information og en masse nye muligheder. Har du ikke et presset budget, så kan du vælge at bruge dine sparede penge på en lønsikring. Det betyder, at du, udover dine dagpenge, vil kunne få udbetalt 2.000 til 4.000 kroner eller mere, i en periode som typisk er seks til tolv måneder, alt efter hvilken lønsikringsordning du vælger. Det er et godt valg, for dagpengesatsen er heller ikke noget man bliver rig af. Det handler om overlevelse for de fleste familier, når en i familien bliver afskediget. Det har selvfølgelig store konsekvenser både økonomisk og familiemæssigt. Det kan du gøre noget ved. Skift a-kasse og få lidt flere penge at gøre med, hvis du bliver ledig.

Her på Ekonomi.dk anbefaler vi alle a-kasser på vores liste, da de alle lever op til vores krav om ordentlighed og rigtig god service for deres medlemmer. De kan gøre det til en pris langt under de mange ældre a-kasser, og det skyldes en meget smartere måde at gøre tingene på. Vil du nøjes med grundpakken til 450 kroner, en tillægsydelse med jura, eller en lønsikring, for de mange penge du sparer, det bestemmer du selv. Det frie valg er kommet for at blive, og det giver dig så mange nye muligheder for selv at sammensætte din helt egen personlige arbejdsløshedsforsikring. Det er dig som er i centrum, og du er stadig sikret som alle andre. Måske bedre, hvis du vælger en lønsikring, og så får du bare mere for pengene, end dem som har en dyrere a-kasse, uden lønsikring.

Hvad gør din fagforening for dig?

Hvis du går med overvejelserne om at skifte fagforening, så er det vigtigt, du først og fremmest ved, hvad din fagforening gør for dig. Traditionelt set er fagbevægelsen sat i værk med henblik på at beskytte arbejdstagernes arbejdsvilkår. I dag er det din fagforeningsopgave at forhandle om diverse punkter.

Efter de kollektive overenskomster er forhandlet, så gælder aftalen for samtlige medarbejdere inden for området. Det betyder, at den også gælder for de lønmodtagere, der ikke er medlemmer af en fagforening eller har valgt en billig løsning ved at melde sig ind i en gul fagforening som ASE, Det Faglige Hus og Krifa.

De fagforeninger, der kendetegnes som værende gule fagforeninger har ofte kun få overenskomster. Dertil kan de heller ikke hverken kan tage sager med i Arbejdsretten eller accepterer medarbejdernes strejkeret. De kan dog vejlede om de forskellige arbejdsforhold, såsom opsigelsesvarsler, løn, kontrakter og lignende.

Sådan skifter du fagforening

Der er flere branchespecifikke fagforeninger, der stiller krav til, at du som medlem reelt set arbejder inden for området – eller som minimum er uddannet inden for området. Dog er det ikke noget særsyn, at mange får lyst til at lade karrieren gå i en anden retning i løbet af deres arbejdsliv, fordi de vil prøve noget andet.

Det kan eksempelvis være, at du har været advokat i mange år, men har besluttet, at du i stedet ønsker at fokusere på din kærlighed til kommunikation og sprog som selvstændig tekstforfatter. Det kan også sagtens være, at du blot ønsker at blive ansat inden for et andet område, end din fagforening beskæftiger sig med.

Et sådant karriereskifte vil typisk indebære et skifte til en ny fagforening. I nogle tilfælde vil det f.eks. give bedre mening for dig at skifte til en mere tværfaglig én af slagsen. Du kan også finde en branchespecifik fagforening igen, hvis dette foretrækkes. I bund og grund, så er det op til dig selv at skulle vurdere dette.

Du bør være opmærksom på, at de fleste fagforeninger har forskellige procedurer for, hvordan du melder dig ud og derfor også for, hvordan du overflyttes til en anden fagforening. Derfor er det en god idé, at du læser op på dette på fagforeningens hjemmeside, inden du forsøger at sætte din overflytning i gang.

I de fleste tilfælde kan du blot udfylde en elektronisk blanket hos den nye fagforening og lade dem stå for din overflytning. Hvis du vælger denne metode, så er det vigtigt, at du reelt set holder øje med, om du er blevet meldt ud af din gamle fagforening. Der er ikke nogen grund til at betale et kontingent to steder.

Vær opmærksom på opsigelsesvarsel ved skifte til ny fagforening

I nogle tilfælde kan man have et ønske om, at blive overflyttet fra den gamle til den nye fagforening inden for relativt kort tid. I de fleste tilfælde kan det også godt lykkes, men du skal være klar over, at der er nogle fagforeninger, der har opstillet et længere opsigelsesvarsel. Dette varsel varierer en del mellem aktørerne.

Der har været tale om, at enkelte fagforeninger har op til seks måneders opsigelse. Hos de fleste udbydere er varslet dog markant kortere og derfor vil det sjældent være noget, der kan hindre dig i, at flytte over til din nye fagforening inden for et kort tidsrum, hvis det er noget, der er af høj prioritet i denne forbindelse.

I forhold til både fagforeninger og a-kasser er der stor bestemmelsesfrihed på det danske marked. Derfor er det også op til dig selv, om du ønsker at være medlem af begge dele, ingen af delene eller blot én af delene. Derfor er det også langt fra alle danskere, der er medlem af både en a-kasse og en fagforening.

På den anden side, så er det dog ikke ukendt, at ansatte møder en forventning på arbejdspladsen om, at de er meldt ind i en specifik fagforening. Er det også noget, du kender til, så er det vigtigt at huske på, at du til hver en tid selv er herre over, hvorvidt du ønsker at være medlem af en specifik fagforening eller ej.

Vælg en branchespecifik fagforening med fokus på dit arbejdsområde

Som der tidligere er givet udtryk for, kan årsagen til et skifte af fagforening være, at du har besluttet dig for, at skifte karrierevejen ud. Hvis du skifter fra én branche til en anden, så er det vigtigt, at du også skifter til en god fagforening, der på bedste vis vil kunne varetage dine interesse på dine nye arbejdsplads.

I dag findes der mange branchespecifikke fagforeninger på det danske marked. Derfor kan du også være sikker på, at der findes én, der passer til netop dig. Der er flere årsager til, at du skal sørge for at finde frem til en branchespecifik fagforening, hvilket er aktuelt, uanset om du overgår til en ny branche eller ej.

I og med, at der er tale om en branchespecifik fagforening, så har de også specialiseret sig inden for ét eller få områder. Det betyder, at der kan stilles en garanti ved, at de har de nødvendige kompetencer til at kunne varetage dine interesser på bedst mulig vis, hvilket naturligvis er det, der skal prioriteres højest.

Derfor er det vigtigt, at du ikke forhaster din beslutning, men i stedet vælger din fagforening med stor omhu. Der er mange aspekter, der skal inddrages i dine overvejelser. Derfor er det vigtigt, du er villig til at allokere den nødvendige tid til at udvælge den rette fagforening, der specifikt fokuseret på din branche.

Hvor meget koster det at være medlem af en fagforening?

Der kan ikke gives et specifikt svar på, hvor meget, det koster at være medlem af en fagforening. Det skyldes, at det er noget, der varierer fra fagforening til fagforening. Prisen vil dog oftest lyde på mellem 100 kr. og 200 kr. pr. måned. Nogle steder er det billigere end dette, mens det andre er steder er dyrere.

Vær dog opmærksom på, at de fleste fagforeninger har et samarbejde med en a-kasse. Det betyder, at du derigennem kan få rabat, når du både er medlem af a-kasse og fagforening. Derfor vælger de fleste også at melde sig ind i en a-kasse og fagforening, der har et samarbejde, der kan give dem den føromtalte rabat.

Ydermere, så bør det også nævnes, at dit kontingent til fagforeningen kan trækkes fra i SKAT. Pr. 2015 er det desuden muligt for dig at fratrække helt op til 6.000 kr. Det er ensbetydende med, at du for et rimeligt beløb (både før og efter SKAT) kan være juridisk sikret på din arbejdsplads, hvilket naturligvis er vigtigt.

Det er ikke alle, der mener, at det kan betale sig at være medlem af en fagforening, fordi de føler, at de har det godt på deres arbejdsplads. Det er dog noget, der nemt kan ændre sig, og derfor er det også vigtigt, at du ikke tøver med at melde dig ind i en fagforening – uanset hvor godt, du mener, du har det på jobbet.

Koster det noget at skifte min fagforening ud?

Det koster dig ikke noget at skifte din fagforening ud med en ny. Hvis det er dét, der har holdt dig tilbage fra at skifte din fagforening, så skal du ikke være bekymret for, at det koster dig noget. Det er dog stadig vigtigt, at du skifter med omhu og vælger din nye fagforening med henblik på dine egne behov og krav.

På trods af, at det ikke direkte koster dig noget at skifte til en ny fagforening, så kan du risikere, at den nye fagforening har et kontingent, der er dyrere. På denne måde vil du skulle betale mere pr. måned for at være medlem af fagforeningen. Hvis du skifter branche, så er det dog i de fleste tilfælde en nødvendighed.

Skal jeg også skifte a-kasse, når jeg skifter fagforening?

Tidligere i denne artikel er der givet udtryk for, at du har mulighed for at spare penge på dit kontingent i både din a-kasse og din fagforening, hvis du vælger at melde dig ind i en a-kasse og en fagforening, der har et samarbejde. Derfor vil det ofte også give god mening at skifte din a-kasse, når du skifter fagforening.

Det er ikke et krav. På trods af dette, så er det dog en rigtig god idé. Ikke nok med, at det kan spare dig for mange penge, så er det noget, der gør det muligt at opnå gode synergieffekter mellem din a-kasse og din fagforening. Det er med til at gøre det markant bedre at trække på både din fagforening og din a-kasse.

Hvis du er i færd med at skifte din fagforening ud med en ny én af slagsen, så vil du ofte også opleve, at der gives et tilbud på, at du kan blive overflyttet (eller blot tilmeldt) en bestemt a-kasse. Med mindre, du har en rigtig god aftale med en anden a-kasse, så kan det ofte godt betale sig for dig at acceptere dette.

Hvis du også beslutter dig for, at skifte din a-kasse ud med en anden, så er det vigtigt at sikre, at du får lov til at beholde din anciennitet. Det betyder, at dine optjente timer og dit krav på dagpenge naturligvis skal følge med. Det er ikke alle, der tilbyder dette, hvorfor det er meget vigtigt, du er opmærksom på dette.