fbpx
THIS IS
SPARTA

Fagforening

Er du på udkig efter en ny fagforening? Vi lister her alle fagforeninger, så du let kan se hvilken der passer til dig.


Fagforening — Den komplette guide

En fagforening er en sammenslutning eller organisation med medlemmer, som har dannet et interessefællesskab, hvor det som udgangspunkt er ens fag eller uddannelse som er omdrejningspunktet. Det er en forening og det et fællesskab, hvor man står sammen, og kæmper for, eller agerer for, sine medlemmers interesser, og her i forhold til medlemmernes interesser på arbejdsmarkedet. Et eksempel er HK, som står for Handel og Kontor, der et en af de ældre fagforeninger i Danmark. Deres medlemmer var hovedsageligt medarbejdere som arbejdede på kontor, som for eksempel assistenter. Det samme gælder for mange af de øvrige fagforeninger, at deres medlemmer er tilknyttet en speciel branche eller fag. I de senere år, og særligt efter at loven om det fire valg er blevet indført, så handler det ikke længere så meget om faget man er ansat i, men mere om det politiske, og om det at stå sammen, altså det solidariske.

Fagforeningen vartager medlemmernes interesser

Er du medlem af en fagforening, så bliver du sikkert inviteret til møder i ny og næ, hvor du og dine kolleger taler om vilkårene på jeres arbejdsplads. Det kunne for eksempel være om stress eller om arbejdstider med mere. Det som fagforeningen gør, er at varetage deres medlemmers interesser, og det gør de på mange måder. Det kan godt være, at du føler, at din arbejdsplads ikke ligefrem bliver overrendt af fagforeningen, som det skete for år tilbage, men de spøger ofte lidt i kulisserne.

fagforening

Tillidsmand eller tillidskvinde repræsenterer fagforbundet

Det er normalt sådan, at der på arbejdspladser bliver valgt en tillidsmand eller tillidskvinde som repræsenterer et fagforbund, for eksempel HK for de kontoransatte. Disse er sammen med medarbejderne lokalt i et fællesskab, og skal på den enkelte arbejdsplads sørge for, at arbejdsvilkårene er gode. Det fungerer ofte godt, da samspillet mellem ledelsen på arbejdspladsen, tillidsrepræsentanterne og medarbejderne, tit er udemærket. Hvis ikke forholdet er særligt godt, så kan fagforeningen inddrages med konsulentbistand og vejledning. Det er i store træk sådan at det virker. Der findes selvfølgelig mange andre modeller, men det er ikke så vigtigt. Det som du skal hæfte dig ved er, at fagforeningen er der i kulissen, og den kan man trække på fra den enkelte arbejdsplads, hvis der er behov for det. Sådan har det været i mange år, men udviklingen for fagforeningerne er gået en vej, og det er tilbage. Det er der mange gode grunde til, og du har sikkert din egen mening om det.

Overvej at skifte til anden fagforening

Har du det, og du er lidt træt af din fagforening, så kan du skifte til en anden. Det står dig nemlig frit selv at vælge den fagforening du mener, kan være til gavn for dig. Det er ret let at skifte, for du melder dig bare ind i en ny. Der kan du på nogle arbejdspladser være nogle udfordringer i forbindelse med, at du vil skifte fagforening. Måske synes dine kolleger, at du skal stå i deres fællesskab, uanset om du har en anden holdning til tingene, eller et andet politisk ståsted, som gør, at du ikke mener, at det giver mening for dig, at stå i netop denne fagforening. Du skal selvfølgelig ikke lægge dig ud med kollegerne på din arbejdsplads, og skabe en masse konflikter ud af ingenting. Men du kan jo spørge dig for, inden du træffer dit endelige valg, om du skal være i den fagforening du er i nu, eller om du helt skal melde dig ud af dette system. Det er helt op til dig selv. Du skal bare vide, at du har et valg, og her på Ekonomi.dk viser vi dig bare en masse gode muligheder, for både at skifte til en bedre a-kasse og fagforening. så kan du nemlig både spare en masse penge, og måske finder en både og løsning hos nogle fra vores liste.

Fællesskabet er en af de helt store fordele

Fællesskabet i en fagforening er ikke noget man helt skal undervurdere. Det er skabt for mere end 100 år siden, og Danmark er verdensberømte for præcis dette system. Her har arbejdstagere mulighed for at organisere sig i interessefællesskaber, så de kan arbejde mod bedre arbejdsvilkår for deres medlemmer. Igennem årene er denne model blevet udviklet, og i dag gennemfører man cirka hvert tredje år det der kaldes for trepartsforhandlinger mellem fagforeninger, arbejdsgivere og staten. Her aftales nye forhold for en ny periode, og her kan alle parter komme med deres input, krav og tanker til bedre forhold for parterne. Det som din fagforening gør er, at lytte til dig og dine kolleger, og så tager de jeres krav eller tanker med på disse forhandlinger. Det er selvfølgelig kun de store hovedorganisationer som deltager, men de gør det på dine og dine kollegers vegne. Det er en super model, men mange mener også, at den er lidt forældet, og at den i realiteten ikke gør nogen forskel. Det er jo en holdningssag, og hvis du ikke mener, at systemet gavner dig, så har du lov til at mene det. Du skal bare vide, at du måske har kolleger som går meget op i solidaritetstanken og som mener, at du bør stå sammen med dem.

Undersøg priserne på din fagforening

Du skal også overveje, hvad er der gør dig i tvivl om tingene, og hvilken pris det får, at du for eksempel får lyst til at spare mange penge ved at kvitte en fagforening, eller ved at melde dig ind i en billigere. Det kan give lidt dårlig stemning på jobbet, hvis eller når de andre får nys om, at du har meldt dig ud af deres fællesskab. Det kan godt være, at der står skrevet side op og ned om det frie valg af fagforening, men virkeligheden er ikke altid så klar. Der kan være krav fra dine kollegers side om, at du skal blive i deres fællesskab, og så har du ikke ret meget valg. Du vil jo heller ikke miste de gode kollegiale bindinger, bare fordi du har lyst til at spare penge, eller fordi du har en anden politisk holdning til tingene.

Få overblik over fagforeninger på Ekonomi.dk

Er dine kolleger dog ligeglade med hvor du er organiseret, så har du frit valg på alle hylderne. Det du skal gøre er, at gennemse vores liste med dine muligheder, og så vælge nogle ud, som du synes er interessante og som giver god mening for dig, både i forhold til dine holdninger, og selvfølgelig også i forhold til din økonomi. Der kan nemlig være mange penge og spare på den konto, hvis du holder øjnene åbne. Vi har fundet de bedste løsninger til vores side, hvor du både kan vælge a-kasser med eller uden fagforening, og det betyder, at du faktisk selv bestemmer prisen på dine månedlige kontingenter. Det lyder helt fantastisk og det er det også. Er du både i en a-kasse og fagforening, så er det ikke unormalt, at du betaler 1.400 kroner om måneden, og her kan du spare 50 procent, hvis du vælger en både og løsning hos nogle af dem fra vores lange liste. Det er omkring 700 kroner om måneden, og så er det noget mere end hvad en familietur til et vandland koster for en weekend, eller en billig sommerrejse for hele familien. Økonomisk er der rigtigt meget at hente, og hvad du eller din familie bruger pengene på, bestemmer I helt selv. På Ekonomi.dk ville vi anbefale først at kigge på en lønsikringsordning, og derefter noget forbrug, men det er din egen sag.

behold samme løn ved tilmelding af a-kasse & fagforening

Behold din samme løn, trods du skifter fagforening

Melder du dig ud af en fagforening, så er det ikke sådan, at din arbejdsgiver ikke skal give dig den samme løn som dem der er i en fagforening på din arbejdsplads. Din arbejdsgiver skal give dig samme løn, selvom det måske ikke er din nye fagforening der har forhandlet den på plads. Hvis du hverken har en ny eller gammel fagforening, så gælder der præcis det samme. Du skal have samme lønvilkår som dine kolleger. Du får altså de samme løn- og arbejdsvilkår som dine kolleger, uanset om du er medlem eller ikke. På den måde er det frie valg altså ret klart, men det er det med kollegafællesskabet som er den store knast på din vej. Der det ikke et problem på din arbejdsplads, så skulle du overveje at skifte til noget bedre og billigere. Det kan du nemt gøre her fra vores side. Bare klik på nogle udbydere, og se hvad de har af tilbud til dig.

A-kasse og fagforening samlet i én

Hvis du vil finde en anden a-kasse og fagforening, så skal du her på siden gennemse vores liste med både a-kasser og fagforeninger, og så se om du kan finde noget der matcher til lige det du ønsker. Det er ikke så svært. Start med at finde en a-kasse som du mener, giver mening for dig, både med hensyn til den pris du synes er rimelig, og de vilkår som de tilbyder dig som medlem. Når du har fundet det, så kan du hos den enkelte a-kasse se, om du også har mulighed for at til vælge for eksempel en a-kasse. Hvis det er tilfældet, så læs grundigt, hvad det indebærer, og hvilke fordele det giver dig som medlem. Er du tilfreds med den første og bedste du finder, så melder du dig bare ind. Fortæller dem om du skal skifte eller om du er helt ny i a-kasse regi.

Se efter a-kasser med inkluderet fagforening

Er du ikke helt tilfreds med dit første kig, men godt kunne tænke dig at finde en anden løsning, så har vi gjort det meget simpelt for dig, for du kan bare se på en af de andre fra vores liste, og se deres vilkår og tilbud. Der er en del af vores a-kasser her på siden som tilbyder begge løsninger, og du skal bare vælge den helt rigtige for dig. Det som måske er afgørende for dig er, at du kan spare mange penge ved et skifte eller ved at melde dig ind i nogle nye løsninger som findes på markedet i dag. Penge kan du hurtigt spare ved at skifte a-kasse, og hvis du skifter fagforening fra en anden til en af vores løsninger her på siden, så vil du også spare penge, for de er en del billigere end de store og kendte fagforeninger.

Bliv mindst ligeså godt stillet i din nye fagforening

Skifter du fagforening, så er du lige så godt stillet som i en anden fagforening. De fleste af de fagforeninger du finder via vores side, tilbyder dig også bistand på flere måder. Da de alle er forskellige, så skal du se hvilke ydelser de har hver især. Nogle tilbyder for eksempel personlig assistance eller bistand ved lønforhandling, mens andre er mere generelle i deres services. Det afhænger selvfølgelig også af prisen, hvad du får for dit kontingent. Det er klart, at de allerbilligste ikke leverer en personlig bisidder ved en lønforhandling, men du må jo selv vurdere hvad du har brug for. Det er meget forskelligt hvad du som medlem kan forvente dig af din fagforening, men sådan er det allerede i dag hos de mere etablerede fagforeninger. Det er heller ikke mange som tilbyder personlig bistand. Normalt er det sådan, at de tilbyder en tillidsrepræsentant, som jo er din kollega, og du må så selv vurdere om det er en optimal situation, at du har en kollega som hjælp til for eksempel en lønforhandling med din arbejdsgiver.

Tjek om du er med i en fagforening nu

Hvis du er lidt i tvivl om det med fagforeningsmedlemsskab af en eller anden grund, så kan du jo bare vælge en som du synes godt om lige nu, og så skifte den dag du bliver mere sikker på et andet valg. Det er så nemt at skifte fagforening i dag, at det stort set sker fra dag til dag. Det kan ikke gøre hurtigere, og der er ingen der skal godkende noget som helst, du kan bare gøre det. Det er dit eget frie valg, som gør at du selv kan bestemme hvad du vil, og hvad du eventuelt vil bruge de mange penge du sparer ved at skifte enten fagforening, a-kasse eller begge. Det koster ikke noget at melde sig ind eller at skifte, så du skal ikke tøve, hvis det er det du har lyst til. Klik på en af de mange på vores liste, og se om ikke alle dine krav bliver mødt.

Vi anbefaler alle en a-kasse

Her på Ekonomi.dk anbefaler vi at alle arbejdstagere er medlem af en a-kasse som minimum, da det er en utrolig vigtig økonomisk forsikring at have. Den er svær at undvære når man bliver ledig. I forhold til fagforeninger, så anbefaler vi, at du er solidarisk, enten med dine kolleger, eller med andre på arbejdsmarkedet, som alle kæmper for bedre arbejds- og lønvilkår. Det er en vigtig sag som man ikke må underkende. Det er det som gør, at vores arbejdsmarked er som det er i dag. Måske synes du, rent politisk, at det er noget møg, men det er meget bedre end i rigtig mange andre sammenlignelige lande ude omkring i verden. Der dør folk af deres arbejde, og medarbejdere har få rettigheder, ferie, orlov og meget mere. Sagen er god nok, så er det om du er enig i det, der afgør, om du vil være med i en fagforening eller ikke. Det der er det gode er, at du selv kan vælge og bestemme, lige hvad du har lyst til. Vi har her på siden en masse muligheder, og dem kan du bruge, hvis du vil spare penge på dine kontingenter. Uanset om det er a-kasse eller fagforening.

Skal du være medlem af en fagforening eller ej?

Måske synes du, at det med fagforeninger ikke lige er dig, og du ikke rigtig har lyst til at være medlem af en fagforening. Det har du også ret til at synes, og du har heller ikke pligt til at være medlem. På flere arbejdspladser er det imidlertid sådan, at det forventes, at du er medlem af den tilstedeværende fagforening, som repræsenterer din faggruppe. Det er måske af historiske grunde, eller fordi, at der på denne arbejdsplads er særlige forhold og et godt og solidt kollegaskab, som også udspringer fra medlemsskabet. Der kan være masser af andre grunde til, at dine kolleger synes, at du skal være medlem. Hvis du har politiske grunde til ikke at melde dig ind, så er det forståeligt for enhver, men nogle gange må der indgås kompromis, og hvis du synes, at der ligger et vist pres på dine skuldre fra dine kolleger, så skal du ikke sætte godt kollegaskab på spil. Meld dig ind i den rette fagforening, og få ro omkring det spørgsmål på arbejdspladsen. Er der ikke krav fra dine kolleger om, at du skal være medlem af en specifik fagforening, så kan du helt undlade at være medlem. Er du derimod af den solidariske type, som godt vil støtte op om det arbejde som fagforeningerne laver, så kan du melde dig ind i hvilken som helst fagforening, som du mener, gør det godt.

eksempel på fagforening

Find både fagforeninger og a-kasser her på siden

Her på vores side på Ekonomi.dk kan du godt finde både a-kasser og fagforeninger, som du kan melde dig ind i, og så stadig ikke bruge så mange penge på det. Det du skal gøre er, at gennemse vores liste, og så finde nogle a-kasser som har det du ønsker, og så skal du klikke ind på den enkelte, og se, om de også tilbyder dig at blive medlem af en fagforening. Det er der mange der gør, udover de mange andre ydelser som de tilbyder. De fleste af de a-kasser her på vores side, har et basis produkt, og så kan du supplere med det som passer til dit behov, og her også medlemsskab af en fagforening. Her skal du lige bruge lidt ekstra tid, så du kan læse lidt mere om fagforeningen, og se, om de matcher med det du forestiller dig, og så kan du melde dig til direkte fra vores side. Det er både smart og hurtigt, og så koster det ikke noget. Du vil modtage bekræftelser på mail om, at dine tilmeldinger er modtaget, og at du vil få besked om dit medlemsskab inden for få dage. Det kan ikke gøres nemmere, når det hele foregår online.

Fællesskab på lokal- og landsplan

Fagforeninger handler i stor grad også om et fællesskab, både på lokalt plan og på landplan. Det er ikke meget, at du som arbejdstager på en arbejdsplads hører til din fagforening i det daglige, men mange steder findes der lokale ildsjæle, som sørger for at fagforeningen er meget synlig. Det er typisk centreret om tillidsrepræsentanter og suppleanter, som laver alle mulige arrangementer, både som har med arbejdsforholdene at gøre, men også sjove og underholdende sociale arrangementer. Det er vigtigt, at der findes en god fælles ånd på arbejdspladsen, og det er vigtigt, at du også deltager i det sociale liv på din arbejdsplads. Gør du det, så bliver du endnu mere glad for at være der. Er du ikke med i det sociale eller i foreningslivet på jobbet, så kan du godt blive betragtet som en særling og måske bliver du opfattet som en dårlig kollega. Det skal du undgå, og derfor, hvis det er krævet, melde dig ind i en fagforening. Er der tale om en specifik fagforening på din arbejdsplads, så må du vælge den, ellers har du frit spil og frit valg. Du skal selvfølgelig vælge en fagforening som du mener varetager dine interesser bedst muligt.

Et godt alternativ, hvis du skal være arbejdsløshedsforsikret, og være medlem af en a-kasse, så kan du vælge, at melde dig ind i en af de billige a-kasser her på siden. Der sparer du meget i forhold til andre a-kasser, og så melde dig ind i den fagforening som et til stede på din arbejdsplads. Måske kan besparelsen betale gildet. Det må du selv lige regne på, men ofte kan der spares mange hundrede kroner, ved at vælge en billig a-kasse, og så kan du bruge besparelsen, eller noget af den, til et medlemsskab i en fagforening.

Eksempel på fagforening

Lad os tage et eksempel med 3F som har et medlemskab på 944 kroner om måneden for både fagforening og a-kasse. Her udgør fagforeningsdelen 447 kroner om måneden, og de leverer alt det som en fagforening skal, både med hensyn til det forhandlingsmæssige i trepartsforhandlingerne, og lokalt på arbejdspladserne, hvor tillidsfolk sørger for at styre begivenhederne. De 447 kroner synes mange er meget dyrt, og derfor vælger nogle at melde sig ind i en af de gule fagforeninger, for at spare penge. Det kan ikke anbefales, da de har mange klager, og de har stort set intet at skulle have sagt nogen steder. Deres service er heller ikke pengene værd, så det ville være et spild. Hvis du skal være i fagforening, så skal du vælge en rigtig en. A-kasse bidraget koster 497 kroner om måneden hos 3F, og det er næsten 50 kroner dyrere end den billigste a-kasse her på siden. Det vil sige, at du godt kan få endnu billigere a-kasse, men cirka 50 kroner i besparelse i gennemsnit. Det er 600 kroner om året, og det er for nogle rigtig mange penge, hvis budgettet er stramt. Du skal bare være opmærksom på, at de penge du sparer, ikke altid er fornuftige penge at spare.

Spar penge på dit budget

Hvis du virkelig skulle spare penge på dit budget, så kan en billig a-kasse gøre det for dig, og så bliv i den fagforening som arbejder på din arbejdsplads for gode arbejdsvilkår. Så sparer du cirka 70 kroner om måneden. Vil du gøre mere for dit månedlige budget, så skal du finde andre besparelser end lige a-kasse. A-kassen er din livsvigtige forsikring, hvis du skulle blive ledig, og de penge du får i dagpenge, når du er ledig, dem vil du ikke kunne undvære. Det er din økonomi ikke stærk nok til, og du får ikke nær den samme hjælp hos kommunen, tværtimod.

Spar penge på indkøbsordninger. Du kan i flere a-kasser og fagforeninger få gode medlemstilbud på for eksempel telefonselskaber, forsikringer, rejser, og meget mere. Der er mange gode rabatter at hente, og du vil sikkert kunne spare masser af penge der. Du kan også vælge at spise mindre ude, eller droppe fastfood en gang imellem. Det koster for mange penge i forhold til selv at købe ind og lave mad. Der er flere penge at spare, hvis du gør dig umage, men du må ikke spare på dit medlemsskab af en a-kasse. Det burde være obligatorisk, men det helt op til dig selv, at bestemme over din og familiens økonomi. Husk at du som medlem af en a-kasse kan trække dit kontingent fra, sådan at den faktiske udgift ikke er nær så stor igen. Det kan blive til lidt flere kroner på bundlinjen i dit budget.

Få mange unikke tilbud igennem din fagforening

Udover at fagforeningerne er en fællesskabsforening, så har de mange gode tilbud til deres medlemmer. Det gælder i forhold til arbejdet, lønforhandling, bedre arbejdsvilkår, juridisk bistand ved afskedigelser, løn og karrieretjek, hjælp til jobsøgning og jobbank, medlemstilbud på indkøb, og mange flere. Du får altså rigtig mange fordele ved et medlemsskab af en fagforening, men du kan selv vælge om du vil melde dig ind. De mange fordele, kan også spare dig for penge på for eksempel forsikringer eller i butikker rundt om i landet. Det kan du læse meget mere om, hvis du klikker ind på den enkelte fagforening.

Kurser og andre spændende muligheder

Mange fagforeninger udvikler og afholder kurser for deres medlemmer, sådan at medlemmerne kan dygtiggøre sig inden for deres fag. Det er altid godt med efteruddannelse, og det styrker både medlemmernes kompetencer og arbejdsgiverens muligheder med sine ansatte. Det er meget forskelligt hvilke slags uddannelser eller kurser der bliver tilbudt, men medlemmerne kan følge med på deres fagforenings hjemmeside, og se om der er noget for dem. De kurser som medlemmerne kan tage vil også kunne hjælpe medlemmerne, hvis de en dag bliver ledige. Jo flere kurser eller kompetencer en ledig har, jo bedre jobmuligheder har medlemmet. Det er vigtigt at holde sig ajour med tingene og ens fag, ellers bliver man hurtigt sat af i forhold til arbejdsmarkedet. Det er i rivende udvikling. Det der før blev fremstillet manuelt, det bliver lavet af en robot, som skal styres af en medarbejder. Den svære overgang til nye metoder kræver uddannelse og kurser.

Fagforeningerne sørger også for at uddanne deres tillidsfolk sådan, at de kan passe deres hverv ude på arbejdspladserne. De skal kunne yde bistand til deres kolleger, hvis der opstår problemer, og de skal holde kontakt til ledelsen på arbejdspladsen, og tale medarbejdernes sag. Det er en vanskelig opgave, men med uddannelse og kurser, så bliver tillidsfolkene klædt rigtigt godt på til opgaven. Tillidsrepræsentanter har mange forskellige opgaver, men er først og fremmest kollegernes talerør overfor ledelsen på arbejdspladsen.

Der hvor tillidsfolkene har taletid, så at sige, er på samarbejdsmøder med ledelsen. Her kan de fremføre medarbejdernes ønsker til for eksempel at forbedre nogle arbejdsforhold. Det kan være arbejdstider, sikkerhed, pauser og meget andet, som de kan tage op til en drøftelse med ledelsen. På den måde er tillidsfolkene med til at forbedre arbejdsforholdene på arbejdspladsen. Derfor er det et vigtigt hverv som alle kolleger eller medarbejdere bør støtte op omkring, og for den sags skyld også ledelsen. Der kan jo sagtens komme gode ideer fra medarbejderne, som på mange måder kan forbedre produktion og bundlinje.

Når fagforeningerne uddanner deres tillidsfolk er det ikke for at være kværulanter, men for at sikre bedre arbejdsforhold for alle på en arbejdsplads. Det er i alles interesse, også ledelsen, at alting foregår på bedste vis, og at det er en sund og sikker arbejdsplads, hvor stemning og ånd er i top. Derfor er det vigtigt, at fagforeningerne har tillidsfolk på arbejdspladserne, så de kan forandre det som ikke virker. De fleste fagforeninger gør et stort arbejde i kulisserne, men der findes også fagforeninger som ikke gør meget væsen af sig. du skal selvfølgelig selv vælge, om du vil være medlem af en fagforening, men hvis du skal, så skal du vælge en aktiv en af slagsen, og ikke bare en skygge fagforening. Det er nemlig spild af penge. Findes der en tillidsperson eller repræsentant på din arbejdsplads, så kan du kontakte vedkommende for at høre om dine muligheder. Er der ikke en, så kan du udvælge dig en her fra siden. På Ekonomi.dk finder du nok det du leder efter, og det er nemt og hurtigt, at tilmelde sig en fagforening, hvis du ønsker det.